Mohammed Anfal, die vorig jaar de politieke verhoudingen in Rotterdam volledig op z’n kop zette door als gekozen raadslid van Leefbaar tussentijds over te stappen naar het door de islam geïnspireerde Nida (was in Rotterdam veertig jaar lang niet gebeurd), keert na de komende gemeenteraadsverkiezing niet terug aan de Coolsingel. Hij is vanuit de partijdiscipline gedegradeerd naar de gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk. Nida schrijft in een verklaring ‘te gaan vernieuwen met talent.’ Ook het huidige raadslid Aydin Peksert keert (daarom?) niet terug. Daarentegen blijft Nourdin El Ouali lijsttrekker.

Door het plotselinge vertrek van Anfal uit Leefbaar kwam afgelopen zomer de coalitie op losse schroeven en moest er hals over kop dekking worden gezocht bij de CU-SPG. De daad van Mohammed Anfal werd toen hoogverraad genoemd. Zelf voelde hij zich bij Leefbaar een excuus-Marokkaan. Op de inactieve site van Nida, waarin zelfs nog de campagne van El Quali van 2014 staat, pronkt al lange tijd een interview met Anfal uit de NRC, waarin de Crooswijker zegt dat hij bij Leefbaar alleen stemvee was en dat ‘ze bij Leefbaar een hekel aan een buitenlanders hebben.’

Nida kreeg er sinds de zomer van 2017 een stem bij, maar heeft die niet ten gunste van het linkse blok in Rotterdam kunnen benutten. Dat dankt de coalitie aan CU-SGP, die de meerderheidsstem in zijn schoot geworpen kreeg en vervolgens met Leefbaar, CDA en D66 samenspande. Het kwam partijleider Setkin Sies tijdens de raadsvergaderingen niet zelden op een linkse directe te staan. Dit weekend nog toen hij in een soort Kerstboodschap voor verbroedering pleitte en verder vond dat politiek boven de partijen zou moeten staan. ‘’Dan heb je het niet begrepen’’, twitterde de altijd felle Leo de Kleijn (SP). ‘’Er zijn botsende meningen. Er zijn tegengestelde belangen. De essentie van democratie is dat dit telkens weer uitgevochten wordt. Het algemeen belang bestaat niet. Net als God.”

Wie tweede op de lijst van Nida wordt nu Peksert afvalt wordt binnenkort bekend gemaakt. Ook de andere kandidaten. ‘’Hun wortels reiken net als die van Rotterdammers en haar schepen tot over de hele wereld,” aldus woordvoerder Nurullah Gerdan.

Tekst: Jan D. Swart

Print Friendly, PDF & Email