Nieuw in Rotterdam: gemeentevoetbal

13 September 2018, 00:05 uur
Columns
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Deze week twitterde de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser dat het nieuwe voetbalstadion van 444 miljoen euro, dat hij van plan is te laten bouwen, een ‘heel goed plan’ voor Feyenoord is.

U denkt misschien: Is dat niet aan de directeur van Feyenoord om te beoordelen? Maar dat is een naïeve gedachte. Want als het avontuur doorgaat, draait het stadion niet meer om voetbal, maar om gebiedsontwikkeling. Ook in de zakelijke constructie is Feyenoord niet langer de baas. Leuk dat de club in het stadion af en toe een balletje trapt, maar of ze er ook voor betaald worden, hangt af van belangrijkere zaken. Of er bijvoorbeeld genoeg bedrijfsfeestjes plaatsvinden. Of er genoeg wordt gegeten en gedronken. En of het stadion genoeg Rotterdammers op Zuid aan een baan helpt of aan het bewegen krijgt.

Voetbal is bijzaak.

Zonder gemeente is Feyenoord helemaal niets. Dan komt er überhaupt geen nieuw stadion, want niemand wil meebetalen aan die 444 miljoen euro als de gemeente ook niet flink in de buidel tast en straks garant staat als er tegenvallers zijn. De gemeente is de nieuwe spelbepaler en Feyenoord past nederigheid in zijn nieuwe, ondergeschikte rol.

We krijgen dus gemeentevoetbal in Rotterdam. De prestaties van Feyenoord worden een terugkerend agendapunt op de vergaderingen van het College van B&W. En de gemeenteraad neemt straks moties aan over het aankopen van spitsen, wat überhaupt een beter idee is dan het bouwen van een nieuw stadion als je beter wilt presteren, maar dat ter zijde.

De komst van gemeentevoetbal is natuurlijk goed nieuws voor Rotterdammers. Moet u zich voorstellen... Met de Rotterdampas krijgt u korting op wedstrijden. En werkloze Rotterdammers mogen straks het gras maaien en de kantjes knippen om weer wat werkervaring en beweging te krijgen. Er komen ballen met het logo van de gemeente Rotterdam erop en gemeenteraadsleden en ambtenaren krijgen een eigen tribune: Vak G.

Ook tijdens de wedstrijd is het genieten geblazen. Wethouder Adriaan Visser neemt plaats in de dug-out naast de door hem aangestelde trainer en schroomt niet af en toe het spel stil te leggen om spelers wat instructies te geven.

De supporters smullen van het tafereel in de gemeentetempel. Als u goed luistert, worden er nu al liederen ingestudeerd op Vak S:

Feyenoord en Adriaan
Feyenoord en Adriaan

Dat zijn de beste vrienden
Die je maar kan vinden
Van Feyenoord zijn we idolaat
En Adriaan is onze giromaat

Feyenoord en Adriaan
Feyenoord en Adriaan

Zoek je bij Feyenoord een baan
Dan komt Adriaan eraan

Maar wat moeten we dan met Jan de Jong, zult u misschien denken. Die is nu nog directeur van Feyenoord, maar dat wordt straks dus een staatsbedrijf. U heeft het niet van mij, maar bronnen op het stadhuis melden dat er een geweldige baan voor hem in het verschiet ligt. Als voormalige mediaman is hij natuurlijk de ideale woordvoerder van de wethouder voetbalzaken. Dan mag hij zijn speeches tikken. En als hij heel erg z’n best doet, krijgt hij een bal met handtekening. Van die nieuwe gemeentespits? Nee joh, van Adriaan.

 

*Jos Verveen is ondernemer, schrijver en is voormalig gemeenteraadslid. Het is in Rotterdam traditie dat oud-raadsleden hun toegangspas voor het stadhuis mogen houden. Hij rekent erop dat hij daarmee straks voor eeuwig toegang krijgt tot Vak G in het gemeentestadion.