Nieuw kunstwerk voor Binnenrotte

29 November 2018, 08:41 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Kunstenaar Ben Zegers heeft een ontwerp gemaakt voor een nieuw kunstwerk op de Binnenrotte. De sculptuur bestaat uit twee aluminium ‘voeten’ van elk 7,5 meter hoog.
De twee gestileerde voeten moeten, op afstand van elkaar, op de Binnenrotte komen. De verwachte oplevering van het kunstwerk is in de tweede helft van 2019.

Ontstaan Rotterdam
Het kunstwerk, genaamd 'Iedereen is dood behalve wij', verwijst naar het ontstaan van Rotterdam rond 1270. Toen werd er een dam op de rivier de Rotte aangelegd, op de plek waar nu de Hoogstraat staat. De dam was bedoeld om overstromingen van de Maas te voorkomen. Sluizen loosden het water van de Rotte op de Maas. Rondom de dam ontstond een kleine nederzetting die uitgroeide tot een stad.

In 1870 werd de Rotte gedempt. Omdat de stad daarna regelmatig is opgehoogd is de oorspronkelijke dam geleidelijk uit het zicht verdwenen. Het kunstwerk moet herinneren aan deze dam en de voetstappen van de eerste Rotterdammers.

Marktplaats
Daarnaast is het een verwijzing naar de functie van de Binnenrotte als marktplaats. Tot aan de demping in 1870 was het een centrum van markten, waar schepen hun goederen naartoe brachten. Toch is de markt op de Binnenrotte twee keer per week nog altijd een centrum van bedrijvigheid. Kunstenaar Ben Zegers werd zelf geïnspireerd door een showmodel van een voet die hij bij een marktkoopman op de Binnenrotte kocht. Hierdoor kwam hij op het idee om twee voeten te maken van zo’n 7,5 meter hoog.

Zegers vestigde zich in 1988 in Rotterdam. Zijn werk bevindt zich onder andere in de collecties van Boijmans Van Beuningen, het Gemeentemuseum Den Haag en de Caldic Collectie. Onder meer de ‘Raamvertellingen’ in de Pendrechtse Melissantstraat en het monument ‘Vaart Vrij!’ op Katendrecht zijn van zijn hand.

Het kunstwerk van Zegers is gekozen door een selectiecommissie die bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente en Sculpture International Rotterdam (SIR). SIR onderzoekt de rol van de hedendaagse kunst en kunstenaars in de publieke ruimte.