Nieuw verblijf voor gelada’s in Blijdorp

18 October 2018, 19:55 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Vanaf vandaag is het nieuwe verblijf voor gelada’s (een expressieve apensoort uit Ethiopië) in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam open voor publiek. Dit rijksmonument, het voormalige roofdierengebouw, is compleet gerestaureerd en geschikt gemaakt voor de huisvesting van twee apengroepen. Aan de Rivièrahalzijde is een familiegroep ondergebracht met negen gelada’s en aan de andere zijde een vrijgezellengroepje met drie mannen. Wethouder Bert Wijbenga en Erik Zevenbergen, directeur van Diergaarde Blijdorp, openden symbolisch het gerestaureerde gebouw onder begeleiding van urban dansgroep Jungle Boogie.

Rijksmonument
Het rijksmonument is zoveel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat naar het ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn. Van Ravesteyn kreeg in 1938 de unieke opdracht om in een keer de hele Diergaarde te ontwerpen: een totaalontwerp. Uiteraard is het monument anno 2018 aangepast aan de nieuwste inzichten op het gebied van dierenwelzijn. Het moest twee geladagroepen kunnen huisvesten en voorzien worden van een overnetting. Via de publiekstunnel in de kunstrotsen kunnen bezoekers letterlijk oog in oog staan met de dieren in het binnenverblijf.

Gelada’s
De gelada’s waren al geruime tijd voor de opening overgebracht naar hun nieuwe onderkomen om alvast te wennen. Zij voelden zich al snel op hun gemak. De familie stortte zich gretig op het groene gras om ervan te eten. Het is de enige apensoort die gras eet.
De dieren hebben een opvallend uiterlijk. De man heeft manen rond de kop en schouders. Beide geslachten hebben een rood haarloos gebied op hun borst. Bij opwinding kleurt dit feller rood. Bij de vrouwtjes liggen er nog wratvormige huidzakjes omheen. Gelada’s hoor je vaak al van verre. De hele dag zitten ze met elkaar te babbelen. Soms lijkt het of je menselijke stemgeluiden hoort. Het is de enige primaat die dezelfde snelle lipbewegingen kan maken met bijbehorende klanken als mensen.