GroenLinks heeft twee maanden na de verkiezingen de andere politieke partijen nog een keer verpletterd. Dat blijkt uit het vanmorgen gepresenteerde raamwerk van de formateurs Paul Rosenmöller (GroenLinks) en Pieter Duisenberg (VVD). Er moet volgens hun berekening de komende vier jaar in de havenstad 38 miljoen euro uitgetrokken worden voor het milieu.

De formateurs hebben in feite 100 miljoen nodig om een coalitie te smeden. De overige 62 miljoen is als Sinterklaascadeaus verdeeld over de andere politieke partijen, die nu de komende dagen ja of nee mogen komen zeggen tegen het raamwerk.

De VVD is tot vriend gehouden met ongeveer 25 tot 30 miljoen om te kunnen bouwen. Met de natte vinger staan er 4500 nieuwe woningen gepland. De SP, PvdA en Nida, die al jaren hameren op de bestrijding van de armoede in Rotterdam West en op Zuid, zijn verlekkerd met 15 miljoen. De grootste Rotterdamse partij Leefbaar moet het op het gebied van de bestrijding van de criminaliteit doen met 10 miljoen en op de bodem van de fictieve pot zit nog 5 miljoen voor integratie: het helpen van meer mensen aan een baan en het opkrikken van de taalachterstand.

‘’Het had me verbaasd wanneer de uitkomst van het raamwerk anders was geweest’’, vindt drs. Sjors van Maurik, stadswacht van Dagblad010: ‘’Rosenmöller is een handige sodemieter. Hij profiteert van de door rechts en links ondersteunde tijdsmachine rond de problematiek van het klimaat en het gas. Ben wel benieuwd waar al dat geld vandaag moet komen, dus vooral waarop bezuinigd zal moeten gaan worden? En dat Leefbaar wat dat betreft zijn prioriteiten onderaan bengelt, ja, dat kan voor die partij nauwelijks nieuws zijn. Het heeft het initiatief al uit handen gegeven toen het naast zijn eigen verkenner Van der Vegt óók Loorbach toeliet. Die komt rechtstreeks uit de groene school. Als Leefbaar wil meedoen, zal het nu ja en amen moeten zeggen.’’

Print Friendly, PDF & Email