Na de inzamelingsactie voor een BuurtAED in Charloisse Kerksingel en Kralingen Oost start Maurice Schitker een crowdfundingactie in Heijplaat. Samen met buurtgenoten probeert hij zijn straat en de omliggende buurt hartveiliger te maken.

Op dit moment zijn er nog te weinig openbaar toegankelijke en geregistreerde AED’s in het land. Dit belemmert snelle hulp bij een hartstilstand. BuurtAED.nl is een initiatief van Philips en De Hartstichting Meer AED’s dragen bij om van Nederland een 6-minutenzone te maken, zodat mensen met een hartstilstand buiten het ziekenhuis in heel Nederland binnen de cruciale 6 minuten kunnen worden gereanimeerd.

Om overal in Nederland op tijd te kunnen reanimeren zijn ongeveer 30.000 AED’s nodig. Op dit moment zijn er slechts ongeveer 12.000 AED’s aangemeld bij het landelijke oproepsysteem HartslagNU.

Er hangen er naar schatting wel 100.000 verspreid door Nederland, maar het probleem is dat het onbekend is waar deze AED’s hangen en wie ze beheert en of ze 24/7 bereikbaar zijn voor publiek. Dat betekent dat ze niet altijd voor burgerhulpverleners bereikbaar zijn en ingezet kunnen worden op het moment dat het er écht om gaat.

Jaarlijks worden ruim 15.000 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Hartstilstanden vinden vaak plaats bij mensen thuis, in woonwijken. Reanimatie en de inzet van een AED binnen de cruciale 6 minuten vergroot de kans op overleving aanzienlijk.

 

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter