OM: cel voor hoofdverdachten Vestia

31 May 2018, 08:13 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de twee hoofdverdachten in het financiële schandaal rond Vestia worden veroordeeld tot celstraffen van vier en bijna vijf jaar. Volgens de aanklagers bij de rechtbank in Rotterdam hebben zij zich schuldig gemaakt aan omkoping, oplichting, witwassen en fraude.

De affaire leidde in 2012 bijna tot de val van de toen grootste woningbouwcorporatie van Nederland. Het tweetal had jarenlang bij diverse banken voor 23 miljard euro aan derivatencontracten voor Vestia afgesloten. Dat zijn financiële producten die beschermen tegen rentestijgingen. Het ging mis toen de rente juist fors daalde.

Daarna kwam aan het licht dat Vestia-kasbeheerder Marcel de V. (51) en financieel tussenpersoon Arjan G. (47) gretig honderden derivatencontracten hadden afgesloten, in ruil voor miljoenen euro's aan een soort provisie. De banken betaalden G. ruim 20 miljoen euro, die daarvan de helft heimelijk doorsluisde aan De V.

De V. hield zowel deze betalingen als de inzet van de financiële tussenpersoon verborgen voor zijn werkgever. Vestia ging ervan uit dat De V. de derivatencontracten regelde in het belang van de corporatie, maar het draaide volgens het OM vooral om zijn eigen belang. Hij leidde een zeer luxe leven. De twee mannen zaten in een omkooprelatie en de betalingen zijn daarom aan te merken als steekpenningen, stelde het OM.

De V. , die vindt dat hij niets verkeerd heeft gedaan, hoorde vier jaar cel eisen. Tegen G. werd vier jaar en negen maanden cel geëist. Hij bekende omkoping en werkte mee, maar hij heeft volgens het OM meer op zijn kerfstok. Zo zou G. belastingfraude hebben gepleegd en zette hij zijn geld deels weg bij familieleden. Zijn vader hoorde voor witwassen een celstraf van 7,5 maand tegen zich eisen en G.'s ex-vrouw vijf maanden. Het OM diende tegen alle verdachten ontnemingsvorderingen in.

De schade voor Vestia bedroeg 2,7 miljard euro. Andere corporaties sprongen bij, personeel werd ontslagen, huren verhoogd, nieuwbouwprojecten gestopt. Topman Erik Staal moest opstappen.

Het proces gaat nog verder, tegen drie andere verdachten en een adviesbureau.