Op de Bergse Linker Rottekade, de Boezemlaan, Terbregseweg, het Gordelpad, zelfs achter het Centraal Station is de bijna onuitroeibare Japanse duizendknoop aangetroffen, die schade aanricht aan woningen, wegen, bouwwerken en door de kleinste gaatjes van een brug heen groeit. De plant met grote bladeren wringt zich zelfs in wifi-verdeelkasten en wordt in natuurkringen het woekerende monster genoemd.

Normaal groeit de duizendknoop in dichte bossen, maar ze is in de loop der jaren aan de wandel gegaan. Amersfoort is de eerste stad die met de overwoekering werd geconfronteerd. Nu is Rotterdam aan de beurt.

Het verwijderen van de lange bamboeachtige stengels met een lengte van twee tot zes meter door leken wordt ten strengste ontraden, omdat ‘de knopen’ met wortel en al uit de grond moeten worden gehaald. Bestrijding kan alleen met bewezen technieken. De Japanse duizendknoop plant zich vegetatief voort via wortelstokken of het uitlopen van stengels en wortels. Niet via zaad.

Ook maaien wordt afgeraden. Bij maaien kunnen namelijk makkelijk stukken stengels en wortelstokken onder andere via het water worden verspreid. Dat is waarschijnlijk ook de meest aannemelijke route waarlangs de Japanse duizendknopen Rotterdam hebben bereikt. Chemische bestrijding met gewasbeschermingsmiddelen op basis van glyfosaat is de beste methode, maar die wordt bemoeilijkt om ‘het monster’ meestal langs watergangen groeit.

Het Rotterdamse Burgerpanel wil op korte termijn een voorlichtingscampagne starten, vooral om te voorkomen dat mensen zelfstandig gaan bestrijden en maaisel en wortels niet via gecertificeerde groenrecyclingbedrijven afvoeren. Bij de gemeente zal ook het maken van een speciale app worden bepleit.

De actieve site van VTV Blijdorp heeft al in vroeg stadium gewaarschuwd voor de stoer uitziende duizendknoop, die soms door argeloze tuinders is geplant.

Print Friendly, PDF & Email

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!