De Nederlandse Spoorwegen gaan ondanks protest van FNV Spoor een toeslag van vijftig eurocent in rekening brengen bij reizigers die hun reissaldo bij de servicebalie willen opladen.

FNV Spoor bood de NS-directie gisteren nog een petitie aan, maar de NS kwam niet terug op zijn besluit. Die petitie werd door 12.000 reizigers en enkele honderden NS-werknemers getekend.
Volgens Koen Sueters, directeur Service en Operatie van NS, is de servicebalie een kostbaar middel om vrij simpele handelingen te verrichten. “We willen stimuleren dat reizigers voor eenvoudige handelingen vaker gebruikmaken van de automaten of dit online regelen.” Het hoort volgens de NS bij service-verlenen om keuzes te maken, om het vervoer zo betaalbaar mogelijk te houden.

Rolstoelgebruikers, reizigers ouder dan 75 jaar en reizigers met een visuele beperking hoeven de toeslag niet te betalen. Maar FNV Spoor vindt alsnog dat de maatregel kwetsbare groepen benadeelt, zoals laaggeletterden en mensen met een laag inkomen, die laten bij de balie een minimaal bedrag op de kaart zetten. “Zij worden straks gestraft met een boete”, zegt Christa Burger van FNV Spoor.

De toeslag geldt vanaf 2 juli. Opwaarderen bij de automaat blijft gratis.

 

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter