Wijbenga onder vuur door interview

20 December 2018, 16:10 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Op de PVV na heeft de voltallige oppositie van de Rotterdamse gemeenteraad een motie van afkeuring ingediend tegen wethouder Bert Wijbenga. De raad debatteerde donderdag 4,5 uur over uitspraken van Wijbenga in de Volkskrant. De VVD-wethouder deed daarin uitspraken over de houding van DENK, PVV, Leefbaar Rotterdam en NIDA in het zwarte pietendebat van enkele weken geleden.

''Dit college probeert recht te doen aan de oppositie. Maar voor partijen als Leefbaar, PVV, Denk of Nida deug je niet als je niet 100 procent doet wat zij eisen. Daar ben ik wel klaar mee, en de rest van het college ook'', zei de loco-burgemeester in het Volkskrant-interview.

De indieners vinden dat Wijbenga 'een gebrek aan politieke sensiviteit' heeft. Leefbaar-voorman Joost Eerdmans twijfelt of ''deze wethouder op de juiste stoel zit.''

DENK en Leefbaar wilden uitleg van de wethouder en kregen daarbij steun van de bijna-voltallige oppositie. Ook werd hem gevraagd om zijn uitspraken terug te nemen. Dat deed hij niet, wel gaf hij nadere uitleg over de context waarin de woorden geplaatst zijn. Eerdmans noemde de uitspraken 'zeer ongepast' en stelde dat Wijbenga polariseert. Stephan van Baarle (DENK) vond dat Wijbenga 'liegt' door in de krant aan te geven dat Wijbenga uitgemaakt is voor 'racist'.

Wijbenga zei te betreuren dat er partijen bij naam genoemd zijn in het interview. ''Deze partijen ervaren dat als onredelijk. Dat brengt scherpte die niet gewenst is en dat is onhandig geweest. Mijn missie is juist dat de stad wat ontspanner wordt.'' Die uitspraken waren echter onvoldoende voor de oppositie.

Ook coalitiepartijen vonden de uitspraak van de loco-burgemeester onhandig. Zij vonden de motie van afkeuring echter een veel te zwaar middel. ''Ik ben triest gestemd. Deze motie is een vergaand middel en uitholling van een zwaar instrument'', vindt Christine Eskes van het CDA. D66-fractieleider Chantal Zeegers noemt het indienen van de motie 'jammer'. ''We moeten niet alle woorden onder een vergrootglas leggen.'' Tjalling Vonk (CU/SGP) spreekt over een 'verdrietige kwestie'. Het raadslid stelt dat ''men ongenoegen kan uiten in het debat. Deze motie vind ik vreemd, jammer en niet nodig.'' Ook PvdA-fractieleider Co Engberts noemde de motie 'onnodig'.

De motie werd verworpen met 20 stemmen voor en 24 stemmen tegen.