‘’Journalistieke vrijheid is een groot goed binnen de democratie. Het had nooit mogen gebeuren dat gegevens van een journalist via opgevraagde belgegevens in een dossier terecht zijn gekomen”, stelt voorzitter Gerrit van der Burg van de top van het OM, het college van procureurs-generaal. ‘’ Het OM hecht groot belang aan vrije nieuwsgaring. Daarbij hoort dat journalisten in vrijheid hun werk moeten kunnen doen.”

Het Openbaar Ministerie (OM) blijkt via de politie belgegevens te hebben opgevraagd van een journalist van het Brabants Dagblad die berichtte over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch. De politie wilde achterhalen met wie de journalist had gebeld, in het onderzoek naar wie informatie naar de krant heeft gelekt over burgemeesterskandidaten.

De Journalistenvakbond NVJ had een stevigere reactie verwacht van het OM. ‘’Een reactie die uitstraalt dat het heel serieus wordt genomen en niet: het was een foutje en we gaan weer door.”

Volgens Bruning is het kwaad al geschied en kun je er verder niet veel meer aan doen. Hij zei wel te hopen dat het OM ervoor zorgt dat de parketten in de regio’s goed op de hoogte zijn van de wetgeving over bronbescherming. ‘’Het OM moet dit als organisatie nog eens goed checken.”

Eerder op de dag sprak de NVJ al schande uit over de kwestie. ‘’Dit heeft een enorm killing effect op het functioneren van journalisten”, aldus Bruning. ‘’Mensen gaan wel drie keer nadenken voor ze een journalist bellen om een misstand aan de kaak te stellen.”

 

 

Print Friendly, PDF & Email