Met een uitgevonden opvangtafel voor een pasgeboren kind doet Erasmus MC-Sophia deze maand een onderzoek met als doel te testen of wachten met doorknippen van de navelstreng kwetsbare te vroeg geboren baby’s een betere start kan geven.

Bij de geboorte van gezonde baby’s wordt een paar minuten gewacht met het doorknippen van de navelstreng. Helaas profiteren baby’s die direct zorg nodig hebben bij de geboorte niet van de voordelen van dit zogeheten ‘laat afnavelen’; de arts knipt de navelstreng direct door om de baby te behandelen op een aparte reanimatietafel.

Om dit op te lossen ontwikkelde het Leids Universitair Medisch Centrum een nieuw soort opvangtafel (Concord) waarmee direct zorg kan worden verleend zonder de navelstreng eerst door te knippen. Bovendien kan de baby tijdens de behandeling dichtbij de moeder blijven.

“We hebben bij de baby’s in dit onderzoek aangetoond dat er daadwerkelijk een betere bloedsomloop is wanneer je wacht met afnavelen totdat de baby goed ademhaalt. Deze nieuwe werkwijze met Concord bleek haalbaar en veilig. Naast zorgverleners zijn ook ouders zeer enthousiast. Er is meer onderzoek nodig om aan te tonen of onze manier van werken de kans op bijvoorbeeld hersenschade of overlijden van de baby reduceert”, legt uitvinder en kinderarts-neonatoloog dr. Arjan te Pas uit.

De afgelopen drie jaar is in het LUMC gewerkt aan de ontwikkeling van deze nieuwe werkwijze. Kinderarts-neonatoloog en promovendus drs. Ronny Knol van het Erasmus MC-Sophia heeft het afgelopen jaar meegewerkt in LUMC en zal de nieuwe manier van werken nu gaan invoeren in Rotterdam. “In de fase 2-studie gaan we de nieuwe manier van werken met Concord vergelijken met de huidige manier. Door de samenwerking met LUMC kunnen we sneller meer kinderen laten deelnemen aan de studie en dus sneller resultaten laten zien”, aldus Knol.


Medewerkers LUMC en de opvangtafel

Print Friendly, PDF & Email

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!