door Jan D. Swart

Ongeveer 170 ouderen in wooncentrum De Kristal in Nesselande zijn de dupe van zwakke cijfers bij Humanitas en kunnen binnenkort niet langer terecht in de vertrouwde omgeving van het zorgrestaurant, waar ze socializen en gewend waren gezamenlijk (vers gekookt) te eten.
Het zorgrestaurant gaat dicht en blijft dicht en daarvoor in de plaats wordt in hetzelfde gebouw een andere ruimte tot gezamenlijke woonkamer omgetoverd, maar die werd door raadslid Michel van Elck bij zijn inswinger donderdag tijdens de raadsvergadering omschreven als ‘’klein, kil en tochtig, waar bridgen, linedancen, klaverjassen en smartlappen niet mogelijk is.’’ Bovendien krijgen de ouderen er een diepvriesmaaltijd.

Wel wordt er – wat eten betreft – een uitzondering gemaakt voor tien ouderen, die in De Kristal aangewezen zijn op maaltijden met een medische tintje. Die service blijft gehandhaafd, maar ook het nuttigen moet nu – zoals Van Elck het in tweede instantie noemde – ‘’in die kelder.’’

Humanitas moet het zorgrestaurant sluiten omdat het ‘niet lonend’ is. Dat is tevens een tegenvaller voor de buurtbewoners, die er ook gebruik van mochten maken. Volgens Leefbaar Rotterdam lag het bezoekersmoyenne op ongeveer 250 tot 300 mensen per week.
Bij Humanitas bestaan evenwel besluitverklarende lagere getallen. ‘’Maar Humantas is dan ook zo goed als failliet’’, bleef de spijkerharde conclusie van Ellen Verkoelen van 50Plus, die altijd roept dat ze van getallen ‘’een poepie nerveus wordt.’’ Maar dit wist ze zeker.

Van Elck stelde voor om de gemeente het verlies van 121.000 euro per jaar van Humanitas over te nemen – riep er als sneer bij dat dit een wethouderssalaris was – maar dat had hij dan maar beter weer niet kunnen zeggen, want meteen steigerde wethoudersleverancier D66. Raadslid Van Wifferen vond het maar een raar voorstel van Van Elck, zeker bezien in het licht van het feit dat er ‘’slechts mondjesmaat’’ van het zorgrestaurant gebruik werd gemaakt. Niet op zijn mondje gevallen repliceerde Van Elck: ‘’Vindt u 250 tot 300 ouderen, vindt u dat mondjesmaat?’’

‘’Deze bewoners hebben mij in emotionele gesprekken aangegeven dat zij speciaal vanwege dat zorgrestaurant in de Kristal zijn komen wonen en dat ook de huurprijs daar op is afgestemd. Zij zien met de naderende sluiting hun hele sociale leven weggehaald worden’’, aldus Van Elck.

‘’Na de rampzalige haagse bezuinigingen in de zorg waarbij onder andere de verzorgingshuizen al zijn gesloten zijn dit nu juist de voorzieningen die instant gehouden moeten worden. Die eenzaamheid helpen voorkomen.’’

Zorgwethouder De Langen, die ongetwijfeld slapeloze nachten heeft van de aanhoudende armoe-troef bij Humanitas, kon in dit specifieke geval de helpende hand niet aanreiken en besloot de kritiek ‘’dat ouderen als een kostenpost worden gezien en de nek wordt omgedraaid’’ voor kennisgeving aan te nemen. Niet uitgesloten is dat hij zich straks bij de begroting op de posten zorg, ouderen en kwetsbare Rotterdam revancheert.

Print Friendly, PDF & Email