door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

De Drie Ballons

Wat een sfeervolle foto van de ‘Drie Ballons’. De fotograaf schoot deze plaat in november 1974. Wat wordt het ‘huiskamergevoel’ hier perfect weergegeven. Er wordt NIET geposeerd door de caféklanten. Het beeld is volkomen naturel. De Drie Ballons, zeer deskundig geleid door Aad van Niekerk, was midden jaren ’70 ‘the place to be’. In verhouding met het aantal meters vloeroppervlak had De Drie Ballons zo’n beetje de hoogste bieromzet van Rotterdam. Het café had een warme uitstraling waar werkelijk iedereen kwam, ongezien maatschappelijke stand of wat dan ook. De prijzen waren zeer billijk, er was in de zaak zelden ‘gemor’. De tabak en vloeitjes stonden gratis op de beklede tafeltje. Lekker draaien van een paffertje. Er waren in het café soms prima huisconcerten. Hoeveel mensen elkaar wel niet via De Ballons hebben leren kennen? Precies, noem maar een getal. Het café heeft slechts tien jaar bestaan. Van eind 1973 tot en met eind 1983. Zoals zo dikwijls het geval is, betekende gemeentelijke renovatie van de buurt het doodvonnis van deze unieke kroeg. Op dezelfde plek kwam later café Nelis. Maar die kroeg is ook al lang weer verdwenen…

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.

Print Friendly, PDF & Email