door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Schoonewil

Hoe triest toch, dat steeds meer prachtige ‘huiskamers’ verdwijnen in onze stad! Neem nou café Schoonewil aan de Bergweg. Duizenden cafégangers hebben warme herinneringen aan deze ruime huiskamer, waar altoos een aangename sfeer heerste. Is er dan niets veilig in 010 op cafégebied? Twee jaar geleden sloten plots definitief de deuren van deze prachtige kroeg. Ik schreef het al eerder: je kunt als eigenaar stoppen met een lingeriewinkel of een cd-winkel. Jammer, maar voor niemand echt een heikel punt. Met cafés is het effe iets anders. Herinneringen, gesprekken, romances, muzieksessies, veilingen, genietingen van alcoholische versnaperingen. Gewoon een keer dronken worden, heerlijk lallen. Een lekkere kop koffie in de ochtend met een sigaretje en het Het Vrije Volk er bij. Tientallen jaren had Schoonwil een belangrijke functie in het ‘gewone’ dagelijkse sociaal-maatschappelijke verkeer tussen mensen. Plots is dat ineens verdwenen! Forever….Tegenwoordig wordt er in  de ruimte (een totaal verbouwde zaak!)  tamelijk kil en steriel een lunch en diner geserveerd. Eten is totaal iets anders dan vrijuit drinken. Ja toch?

Een foto uit de jaren ’20 als eerbetoon. Schoonewil slechts als een herinnering….Oh ja, de man op de fiets, die vanuit de Soetendaalsweg – waar in 1923 Faas Wilkes geboren werd – de Bergweg oprijdt, geeft de foto net dat extra’s….

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.

Print Friendly, PDF & Email