door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Schubbejak

Waar was in de jaren zeventig ‘the place to be’  op horecagebied? Precies,  ’t Schubbejak aan de Meent 98. De eigenaar was Klaas van Duijn, indertijd ‘de cafékoning’ van Rotterdam. Hij had in die tijd en ook nog tachtig, méér dan 15 goedlopende cafés en allemaal gevestigd op A-locaties. Schouwburgplein, Stadhuisplein, Beursplein, noem maar op…

In ’t Schubbjak at je jaren zeventig voor weinig geld overheerlijke slibtongetjes. Het grappige van dit eetcafé was, dat het bargebeuren tijdens ‘diner’ rustig doorging. Je hebt natuurlijk drinkers die nooit honger krijgen. Van journalist Jan D Swart vernam ik dat Feyenoord-trainer Ernst Happel (‘kein gelull’) regelmatig daar aan de Meent werd gesignaleerd. Uiteraard zonder zijn spelers. In Klaas van Duijn zit een een prachtige biografie. Alleen zal ik ‘m nooit schrijven, ik heb het veel te druk met het vastleggen van de TOTALE horecageschiedenis van onze stad. De foto komt uit de gids ‘Rotterdam where to go’ uit 1973. Wie nu op Meent 98 gaat kijken ontdekt damesmodezaak Duel.  ‘Het kan verkeren’…..

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.

 

Print Friendly, PDF & Email