door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

De Schouw

De Schouw aan de Witte de Withstraat (hoek Eendrachtsstraat) is zo’n beetje het meest roemrijke café van onze stad. Men kan deze knusse pijpenla gerust het ‘Scheltema’ (Nieuwezijds Vooburgwal; 020) van Rotterdam noemen. Het Schouwtje was decennia lang het episch centrum van de Rotterdamse journalistiek gedurende de vrije uurtjes. Mind you, in de jaren zestig huisden er vier kranten aan de Witte de Withstraat, namelijk NRC, AD, Trouw en De Rotterdammer. Laatste twee werden in 1978 vervangen door her roemruchte Vrije Volk. Er waren vrijdagmiddagen – begin jaren ’80 – dat zo’n vijftien tot twintig HVV-journalisten de kleine kroegruimte ‘toe-eigenden’. De Schouw dateert van 1940 en dankzij een wekelijkse kunstexpositie op donderdag (vroeger vrijdag) zit er al voor dat het weekend begint loop in de vaste klantenkring. Het interieur toont verrassend modern, terwijl tóch iedereen met maar enigszins verstand meteen constateert dat er in deze kroeg al heel veel gepasseerd is. Originele posters uit de jaren ’70 zeggen genoeg…Eén leuk weetje: Bob van Persie (beeldend kunstenaar) en vader van Robin, was jarenlang hulp-barkeeper in De Schouw.

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.

Print Friendly, PDF & Email