door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Café Hollandiaan

Café Hollandiaan, meer dan honderd jaar oud, is wellicht wel het mooiste café van Rotterdam. Het is gevestigd op de hoek Zwaanhals-Zaagmolendrift. Eigenaar is Theo Bol (1957) en het grappige is dat hij geen enkele moeite doet om zijn werkelijk prachtige café-interieur aan de man te brengen. Het café is altoos vrijwel leeg, en alleen dáárom al is Hollandiaan een bezoekje dubbel en dwars waard. Een groot biljard, midden in de zaak, fraaie houten lambriseringen, posters en foto’s van voetbalteams uit de jaren ’70 en ’80. Kortom, de tijd BLIJFT stilstaan in Hollandiaan, inclusief de café-klok.

Opmerkelijk feit: Bol heeft binnen het cafécomplex een eigen benedenruimte. Bol: ”Komt op een dag zo’n eikel van de rookpolitie binnen en ziet mij olijk in mijn eigen keldertje vrolijk een sigaretje paffen. Hij wil mij op de bon slingeren, waarop ik hem de papieren laat zien van de splitsingsakte. Ik meld de verbalisant dat ik mij op privégebied ophoud. De man leest de akte en verlaat vervolgens nogal beduusd mijn eigen zaak.”

De kracht van Theo Bol? ”Niks veranderen aan Hollandiaan, het zal mijn tijd wel duren!”

De journalist Joris Boddaert schreef prachtige en rijk geillustreerde boeken over de Rotterdamse kroegen. Ze zijn verkrijgbaar via: jorisboddaert@gmail.com


De Hollandiaan

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email