Ouwe Rotterdamse café’s (7) – Pleij

22 July 2018, 11:00 uur
112
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

 Café Pleij

Wij zien het terras van het befaamde café Pleij aan de Oostzeedijk 300. Mijn vaste fotograaf Cees Verhoeven legde dit tafereel vast in  het voorjaar van 1995. Gelukkig leefden wij toen nog in het analoge tijdperk. Fotoprints hebben een prachtige ‘eeuwigheidswaarde’, dat weten wij allen. Pleij was een begrip in Kralingen. Je kon er zeer ontspannen biljarten. Er werd in het café ook wel geschaakt. Waar zie je tegenwoordig nog beide sporten in het openbaar lokaal?

Voor mijn nieuwe deel 5 Cafés (uitgave in 2020) maak ik een lijst van álle Rotterdamse cafés, die honderd jaar of ouder zijn. Helaas wordt Pleij daarin niet opgenomen, want het café ‘sneuvelde’ wegens nieuwbouw in het begin van dit millennium. Jammer, want het café dateerde van 1908. Voor WO II voerde J.F. Delmee de scepter in het café. Delmee is een bekende klank in de Rotterdamse kasteleins-historie.

Het terras toont eenvoudig, maar dat was 23 jaar geleden ‘bon ton’. Au fond is daar ook niets op tegen, want het échte caféleven geschiedt immers achter de toog. Wij denken dan aan de bekende tweespraak tussen de uitbater en zijn vaste clientèle, waarin het soms fel kan toe gaan. Uiteraard zit er een prachtig verhaal in Pleij. Wellicht zoek ik dat nog eens uit. Een kwestie van een ‘lange adem’….

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. [email protected] of 06-18849644.