Het televisieprogramma PAUW van omroep BNNVARA is begonnen met een nieuw seizoen en komt woensdagavond live vanuit de Maassilo in Rotterdam met het PAUW Rotterdam Debat. De website tvtickets.nl, waar kaarten te reserveren zijn om de uitzending bij te wonen, meldt dat ‘alle relevante Rotterdamse politici aanwezig zijn’. In ieder geval zullen Leefbaar Rotterdam, DENK, NIDA, PvdA, D66 en VVD meedoen aan het debat.

Leo de Kleijn (SP) laat weten dat SP en GroenLinks niet zijn uitgenodigd om aan het debat deel te nemen. De SP-fractievoorzitter is verbaasd: ”Ik heb de redactie inmiddels een bericht gestuurd en daarin om opheldering gevraagd. Het is mij onduidelijk waarom deze partijen niet uitgenodigd zijn. De redactionele keuzes zijn in ieder geval niet gebaseerd op het aantal zetels, want er doen partijen mee die nu nog nul zetels hebben.”

De redactie van PAUW laat in een reactie weten: “Natuurlijk hadden wij graag alle partijen uitgenodigd voor het debat. Echter leert onze ervaring dat een televisiedebat voeren met meer dan zes partijen, in beperkte zendtijdt, niet goed werkt. Daarom hebben we een keuze moeten maken.”

Volgens een woordvoerder van BNNVARA zijn de partijen uitgekozen op basis van actuele thema’s en peilingen: ”We gaan naar Rotterdam omdat het een stad is waar veel landelijke issues spelen, te denken valt aan integratie, veiligheid en wonen. In Rotterdam doen veel partijen mee die landelijk ook het debat bepalen of die tot landelijk relevante debatten leiden. Dan hebben we het over Leefbaar Rotterdam (gesteund door FvD), we hebben het over Denk en over Nida. Daarnaast hebben we gekozen voor de PvdA omdat die partij op Rotterdams stadsniveau sinds mensenheugenis een grote rol speelt en momenteel de grootste oppositiepartij is. D66 zit erbij omdat de partij nu deel uitmaakt van het college en de VVD omdat die het zeer goed lijkt te doen in de peilingen. Natuurlijk houdt onze aandacht voor de komende gemeenteraadsverkiezingen na morgen niet op. We besteden er de komende periode nog volop aandacht aan in PAUW. ”

De Kleijn noemt de reactie van BNNVARA een smoes: ”De VVD staat in de laatste Rotterdamse peiling op vier zetels, de SP en GroenLinks allebei op vijf, DENK en NIDA zouden volgens de peiling respectievelijk twee en één zetel halen.”

 

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Rotterdam? Gratis abonneren!