Terwijl een verzameling moslims heeft gedreigd de straten rond de Rotterdamse Laleli-moskee op Zuid schoon te zullen vegen als Pegida tijdens een dienst en gedurende de Ramadan een varken roostert onder het mom van een BBQ, heeft Pegida op zijn beurt een kort geding aangespannen tegen de gemeente Utrecht, die daar een soortgelijke actie heeft verboden. De anti-islambeweging wil dat de rechter bepaalt of deze demonstratie wel of niet mag en laat daarmee het oordeel niet over aan de burgemeester.

Niet uitgesloten is dat ook de Turkse moslimbeweging DENK een gang naar de rechter overweegt, maar dan om de omgekeerde reden. DENK wil de demonstratie van Pegida verboden zien, omdat het in de ogen van fractieleider Stephan van Baarle ”een haatcampagne” is. Tijdens de laatste raadsvergadering ageerde hij fel tegen de voorgenomen actie en zei zich – toen er in tweede instantie na het voortschrijdend inzicht in Gouda en Utrecht geen draagvlak meer was voor een debat – op verdere stappen te zullen beraden.

In Utrecht wilde Pegida geen varken offeren, maar aanstaande maandag speklapjes braden op de stoep van de Sayidina Ibrahim-moskee in Kanaleneiland. Burgemeester Jan van Zanen vindt dit, in overleg met de politie en justitie, en in tegenstelling tot Ahmed Aboutaleb in Rotterdam, onverantwoord. Al eerder stak Van Zanen in Utrecht een stokje voor eenzelfde protestbijeenkomst bij de Ulu-moskee in Lombok. Pegida mocht daar wel verzamelen op een busbaan in de buurt, maar mocht geen barbecues en vlees meenemen.

”De actie van Pegida is natuurlijk allesbehalve fris”, vindt ook desgevraagd Dagblad010-stadswacht drs. Sjors van Maurik. ”Als Turken demonstreren op de Erasmusbrug en daar rellen veroorzaken over kwesties die niks met Nederland te maken hebben, dan kan ik me een tegendemonstratie van Pegida wel voorstellen. Maar niet als moslims naar een moskee gaan om te bidden. En dat ze vanuit hun geloof een maand lang na zonsopgang tot na zonsondergang niet eten, nou en? Dat ga je als weldenkend mens niet verstoren door in dezelfde straat een BBQ te organiseren. Dat is geen humor, zoals ze ongetwijfeld in kroegen vinden. Dat is ziek. Ga dan demonstreren bij slachterijen waar die arme schepen ritueel geslacht worden. Daar zit dan tenminste een gedachte achter.”

De socioloog Van Maurik zou het verbieden van de Pegida-actie in Rotterdam trouwens toejuichen. ”Maar dan in het vervolg werkelijk alle demonstraties die enigszins verband houden met religie en politiek. Ik denk dat dit land daar onder de hand wel aan toe is.”

 

 

Print Friendly, PDF & Email