Perron Nul: 'Rotterdam was toen vies'

30 November 2018, 08:55 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Perron Nul: 'Rotterdam was toen vies'

Museum Rotterdam opent op 14 december een tentoonstelling over een drug die 'jarenlang een vernietigend spoor trok door Rotterdam': heroïne. Perron Nul krijgt veel ruimte in deze expositie.

Perron Nul, zo werd het terrein naast het Rotterdamse Centraal Station genoemd waar heroïneverslaafden tussen 1987 en 1994 werden opgevangen. Ze konden er methadon krijgen en gebruiken. Dominee Visser van de Pauluskerk stond aan de basis van Perron Nul. Medio jaren tachtig ergerde hij zich aan de talloze drugsgebruikers die door Rotterdam zwierven. Velen van hen sliepen in parken en portieken. Goede opvangplekken waren er niet.

Met Perron Nul wilde Visser iets aan dit probleem doen. De eerste jaren bezochten dagelijks gemiddeld zo’n honderd gebruikers de opvangplek. Maar daarna werden het er veel meer. Ook omdat er veel verslaafden van buiten Rotterdam – en zelfs van buiten Nederland – naar de opvanglocatie kwamen.

De tentoonstelling toont 'indringende' foto- en filmbeelden van Perron Nul, belooft Museum Rotterdam. Liesbeth van der Zeeuw van het museum: ''Die beelden laten goed zien hoe smerig de stad in die tijd was. Vuil, rommel. In vergelijking met toen is Rotterdam nu een aangeharkte stad. We maken ons nu druk over het feit dat je je fiets niet zomaar voor het Centraal Station kunt neerzetten. Want anders wordt ie weggehaald. Nog maar 25 à 30 jaar geleden waren de problemen in dat deel van de stad van een heel ander niveau. Reizigers die via het CS de stad binnenkwamen, werden direct geconfronteerd met talloze dealers en gebruikers.''

Na enkele jaren nam het aantal bezoekers van Perron Nul fors toe, aldus Van der Zeeuw. ''Nogal wat Rotterdammers, bezoekers aan de stad en taxichauffeurs hadden daar last van. Er waren veel irritaties. Het probleem werd onbeheersbaar. Daarop besloot burgemeester Peper om Perron Nul te sluiten. Eind 1994 viel het doek. Daarna nam de drugsoverlast in de oude wijken toe.''

De tentoonstelling toont naast beelden ook bijzondere voorwerpen van Perron Nul. Zoals een uitgifte-automaat van methadon en een 'basic kit' voor gebruikers. Bezoekers krijgen ook informatie over de herkomst van heroïne en de talloze problemen die het gebruik van heroïne met zich meebrengt.

Museum Rotterdam zoomt in deze expositie ook in op de 'belangrijke rol' van hulpverleningsinstellingen bij de aanpak van heroïneproblemen. De Pauluskerk en de Nico Adriaans Stichting (NAS) hebben zich volgens het museum flink ingespannen om deze problemen beheersbaar te houden. Deze instellingen hebben ook aan de expositie ('Van Perron Nul tot nu') meegewerkt. Net als het Stadsarchief Rotterdam.