Peter R. de Vries heeft vanmorgen bij de zwaar bewaakte gerechtsbunker in Osdorp voor commotie gezorgd door eerst bij aankomst rechtsomkeert te maken, omdat hij geen zin had om zijn schoenen uit te trekken. Drie kwartier later keerde hij terug. Onbekend is of zijn advocaat op hem heeft ingesproken of dat de rechter hem heeft verplicht alsnog te komen getuigen in de zaak Holleeder.

Volgens omstanders zei de misdaadverslaggever bij aankomst om 10.00 uur dat hij ‘zich niet ging uitkleden’, toen hij bij de controle zijn schoenen moest uittrekken. Schoenen uittrekken is voor bezoekers van de rechtbank onderdeel van de standaardcontrole, net als de jas uit en riem af.

Gedurende de drie kwartier van de afwezigheid van Peter R. de Vries vonden de advocaten van Willem Holleeder en het Openbaar Ministerie (OM) dat hij desnoods moest worden gedwongen te komen getuigen in het proces tegen ‘De Neus’.

Advocaat Sander Janssen was net als de rechtbankvoorzitter ‘verbaasd’ over het vertrek van De Vries, maar zei het niet los te kunnen zien van wat eerder bij de onderzoeksrechter gebeurde. ‘’Daar vond hij al dat de regels die voor iedereen gelden, niet voor hem golden. We zien hier hetzelfde. Wie in dit gebouw door de beveiliging wil, moet zijn schoenen uittrekken. Dat doen wij als advocaten ook.”

Janssen zei eerder bij de onderzoeksrechter te hebben gevraagd De Vries te gijzelen toen hij daar weigerde vragen te beantwoorden. Dat verzoek lieten de verdedigers van Holleeder vallen toen de misdaadverslaggever wel bereid was in de rechtszaal te getuigen. Janssen noemt de ondervraging en getuigenis van De Vries ‘van groot belang’ voor het proces.

Het kan zijn dat De Vries tussen 10.00 en 10.45 via zijn advocaat is gedwongen terug te komen via een zogenoemd ‘bevel medebrengen’.


Peter R. de Vries en zijn advocaat

Print Friendly, PDF & Email

Bron: ANP/Dagblad010