27 November 2018, 12:36 uur
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

door Joop Hogedoorn

Met zes basisspelers van 17 en 18 jaar, en na de rust drie invallers in dezelfde leeftijdscategorie, kan Excelsior met een goed gevoel naar de toekomst kijken. Roda heeft er maandagavond op Woudestein met grote ogen van verbazing naar gekeken. Dit Excelsior was een maatje te groot voor de Limburgers.

Gesteund door de goed en slim voetballende routiniers Mounir el Hamdaoui (34) en Anouar Hadouir (36), die drie van de vier goals voor hun rekening namen, kon bijvoorbeeld jonkie Dogucan Haspolat (18) zich ontpoppen tot de beste en meest bruikbare man in een wedstrijd, die prettig was om naar te kijken. Het handjevol toeschouwers zag bergen aan kansen en dat hield de aandacht scherp. Niemand die zodoende maalde niet om een gevoelstemperatuur die beduidend lager dan de werkelijke van vijf graden.

Wel nam Roda al na 5 minuten spelen een voorsprong door een droge knal vanaf een metertje of twintig, waarvan Thomas Pauwen  de schutter was. Maar zes minuten later had Denis Mahmudov de stand alweer gelijk getrokken. Gevolgd door een werkelijk schitterende combinatie door het midden waardoor Hadouir en El-Hamdaoui de kouwe handen echt op elkaar wisten te krijgen, 2-1.

Na de 2-2 – een kopbal van Tim Vayrynen kort na rust – zetten de Kralingers hun reserve-energie in waarvan men hoopte en bezien in het licht van het jeugdige elan eigenlijk ook wel wist dat die voorradig was en tokkelden vrijmoedig van 3-2 naar 4-2. Te beginnen over rechts via de mee opkomende rechtsback Etienne Muishout uit wiens rush en voorzet Mounir el Hamdaoui de 3-2 verzilverde en een kwartier voor tijd door een toegekende penalty waarmee Anouar Hadouir wel raad wist en hij de eindstand op 4-2 bepaalde.