Maken nieuwelingen Sparta sterker...?

16 August 2018, 16:53 uur
Columns

Naast mijn pc liggen nog steeds - sinds 20 mei - de aantekeningen van Sparta-Emmen, de allerlaatste en beslissende wedstrijd van het seizoen. Waarom weet ik niet. Een vorm van zelfkastijding? Of ik ben ze domweg vergeten weg te gooien.

Een greep uit de notities: 28ste minuut: Spierings ontdoet zich van twee tegenstanders en haalt beheerst uit: 1-0. 38ste minuut: Chacon schiet na snelle uitval over rechts 1-1 in. 39ste minuut: gele kaart Loen. 43ste minuut: gele kaart Fischer. 59ste minuut: Peters haalt uit in benedenhoek: 1-2. 66ste minuut: Bannink alleen voor doelman: 1-3. 87ste minuut: tweede gele kaart Dougall, dus rood.
Na Frank Rijkaard en Aad de Mos is Advocaat de derde topcoach die degradeert met Sparta.

Het werd een zwarte dag - die twintigste mei. Weer gedegradeerd. Na de 0-0 in Emmen, werd op Het Kasteel met 1-3 verloren. Maar die niet toegekende strafschop in Emmen komt steeds weer in mijn gedachten terug. Omdat scheidsrechter Allard Lindhout het advies van de video-scheidsrechter in de tweede helft niet volgde na een overtreding in het strafschopgebied van Alexander Bannink op Stijn Spierings. De VAR meende dat Sparta een strafschop had moeten krijgen. Allard Lindhout besliste na uitgebreid overleg en het bekijken van de videobeelden anders, terwijl vrijwel iedereen die de beelden zag, ervan overtuigd was dat het een zuivere strafschop betrof.

Natuurlijk is het niet zo, dat Sparta in die twee wedstrijden tegen Emmen is gedegradeerd. Het hele seizoen was dramatisch. Zo slecht, dat velen al een nieuwe neergang vreesden. Eerst was het nog ''de laatste plaats ontlopen''. Dat lukte, maar toen die vermaledijde nacompetitie...

Het heeft geen zin meer de schuldvraag te stellen. De vingers wijzen dan weer onmiddellijk naar Alex Pastoor, de eigenzinnige trainer/technisch directeur. Te lang werd hem de hand boven het hoofd gehouden, terwijl de RvC en directie alarmerende signalen naast zich neerlegden. Ook aan de reden van het abrupte vertrek van bestuurslid technische zaken Pim Verbeek werd achteloos voorbij gegaan, zonder conclusies te trekken. De beschuldigende vinger moet vooral richting deze lieden worden gericht. Maar zij hebben nog steeds de macht in handen. Schuldbewust of niet, in de spiegel kijken is hen vreemd.

Vrijdagavond begint Sparta de competitie in de eerste divisie, die de weinig verheffende naam van Keuken Kampioen Divisie heeft meegekregen, met een uitwedstrijd tegen FC Twente. Technisch manager Henk van Stee heeft een rits nieuwe spelers binnengehaald. O.a. Alberto, Rayhi, Veldwijk, Drenthe, Coremans, Wijnaldum, Wuytens en Auassar kwamen. De toekomst zal leren of zij Sparta inderdaad sterker zullen maken, want veranderingen zijn niet altijd verbeteringen....

Mocht dit zo zijn, dan kunnen de leidinggevenden altijd nog wijzen naar Henk van Stee, de technisch manager, die zijn nek durfde uit te steken en daarmee zijn bestuursleden met een tekort aan voetbal know-how (voorlopig?) uit de wind houdt.

Al zal de net zo moedige trainer Henk Fraser, die ondanks de degradatie zijn contract eerbiedigde, het tegen FC Twente zonder Adil Auassar moeten doen. Hij tobt met een enkelblessure en kan niet in actie komen. Evenals aanvaller Ragnar Ache, die ook last heeft van zijn enkel.