Gehuldigd is gisteravond de nieuwe havenman van het jaar 2017, Pieter van Oord. Hij heeft deze eretitel gekregen omdat hij als topman van de maritieme aannemer én het familiebedrijf is blijven investeren en innoveren in de offshore-industrie die bij Van Oord vooral bestaat uit windmolens op zee.

Havenpersclub Kyoto heeft in 1980 al de havenman/-vrouw ingesteld door journalisten die de haven als werkterrein hadden. Er is slechts eenmaal een vrouw benoemd in de reeks van 37 achtereenvolgende havencoryfeeën. De havenwereld bestaat voor het overgrote deel nog steeds uit mannen.

Elk jaar weer gaf het onder de havenjournalisten weer heftige discussies want de kranten, radio/tv en tijdschriften verschilden nogal wat van mening en visie. De havenjournalisten kwamen er echter altijd uit. Sinds 2010 is het ondergebracht in een stichting waarin niet alleen vier onafhankelijke journalisten zitten, maar ook de afgelopen drie havenmannen of -vrouwen, het haventalent van het jaar en zelfs enkele sponsors die zich op de achtergrond houden.

Het enige probleem is dat Rotterdam inmiddels is vergeven van de eretitels (vrijwel op alle gebieden) en persprijzen. Toen Havenpersclub Kyoto ermee begon, waren er slechts twee te verdienen. Daarom is de eretitel ‘Havenman van het Jaar’ wat ondergesneeuwd.

Pieter van Oord trekt zich terecht er daar niets van aan. Zijn onderneming Van Oord richtte zich aanvankelijk op baggeren maar heeft zich inmiddels ontwikkeld  tot de waterbouw. De grootste uitdaging van Rotterdam noemt hij het terugbrengen van de CO2-uitstoot waaraan zijn onderneming ook bijdraagt door het construeren van windparken op de Noordzee. ‘’Daar waar het altijd waait en waar wij veel energie kunnen opwekken.’’

Hij volgt als havenman Erik de Neef op, voorzitter van de Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendracht (KRVE). Pieter van Oord (Vianen, 1961) is sinds 2008 ceo van het familiebedrijf Van Oord dat halverwege de negentiende eeuw werd opgericht. Onder zijn leiding werd in 2012 een nieuw hoofdkantoor in Rotterdam betrokken, pal naast de Van Brienenoordbrug.

Voorzitter Frank de Kruif – een oud lid van de havenpersclub – van de Stichting Havenman/-vrouw van het Jaar heeft de penning en oorkonde uitgereikt. Voor de rest zijn er géén beloningen. Hooguit enkele verplichte bijeenkomsten waar Pieter van Oord zichzelf moet presenteren en verkopen.

Tekst: Hans Roodenburg
Foto: Gerrit de Boer
Fotoverklaring: Pieter van Oord (midden), met links zijn vrouw en rechts: Frank de Kruif, de voorzitter van de Stichting Havenman van het Jaar.

Print Friendly, PDF & Email