Taxatiebureau Calcasa heeft het effect van klimaatextremen op de waarde van de ongeveer 324.000 woningen in onze stad doorberekend en komt in geval van overstromingen of wateroverlast uit op een schadepost van liefst tien miljard euro. De bevindingen zijn gepresenteerd in een rapport, ‘’dus de desastreuze gevolgen van klimaatverandering worden steeds manifester, ook in financiële zin’’, aldus het Rotterdamse raadslid Van der Velden.
Omdat de nieuwbouwopgave in Rotterdam voor een aanzienlijk deel in buitendijks gebied ligt, met zoeklocaties voor woningbouw langs de Nieuwe Maas in Feijenoord en IJsselmonde, aan de Rijnhaven, op Katendrecht en in het Merwe-Vierhavengebied, verdient aankomend wateroverlast topaandacht. Te meer omdat nu al zo’n veertigduizend Rotterdammers buitendijks wonen.
‘’Ook met de verdichting wordt het lastiger om wateroverlast het hoofd te bieden, want de bodem heeft minder capaciteit om hemelwater op te slaan. Zware gebouwen drukken de bodem ineen, waardoor zetting optreedt en het maaiveld allengs lager komt te liggen’’, waarschuwt Van der Velden, die vreest dat de gevolgen van klimaatverandering ook de haalbaarheid van woningbouwprojecten in de stad zal stagneren.
‘’Ontwikkelaars schatten de risico’s hoog in en kiezen voor afstel. Of ze moeten sneller afschrijven op projecten met huurwoningen, waardoor de woonlasten voor bewoners toenemen. Door een lagere waarde als onderpand kunnen ze minder geld lenen óf de rente gaat omhoog, waardoor de woningbouw wordt afgeschaald of alleen woningen in de hogere segmenten kunnen worden gerealiseerd. In ieder geval wordt woningbouw onzeker, vanwege de financiering. Als het college dan toch wil doorzetten met een ruimtelijke ontwikkeling, dan moet ze eigen middelen bijleggen. Dat gaan dan weer ten koste van andere doelstellingen, zoals het realiseren van meer sociale woningbouw.’’