mainImage

Clash PvdA-PVV in raadzaal over Forum-gevaar

Schorsingsmoment: allemaal bij de voorzitter komen
14 januari 2022, 00:58 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

door Jan D. Swart

‘’Solliciteert u misschien naar een positie bij Forum voor Democratie in Rotterdam?’’, vroeg Ruud van der Velden, de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, die op enig moment geen idee meer had namens wie Maurice Meeuwissen nu eigenlijk op de eerste politieke werkdag van het nieuwe jaar achter het katheder in de raadzaal bonje stond te zoeken met de PvdA.

‘’Ik sta hier namens de Lijst Meeuwissen’’, antwoordde Meeuwissen. ‘’Nee’’, schudde het hoofd van de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, die vervolgens op de cardioknop drukte en het verbouwereerde raadslid Meeuwissen schoksgewijs terugbracht naar de werkelijkheid: ‘’U vertegenwoordigt hier de PVV.’’

Welnu, in die hoedanigheid nam Meeuwissen het gisteren op voor de meer en meer omstreden en als staatsgevaarlijk omschreven partij van Thierry Baudet, die ook in Rotterdam komt flyeren. Drie lijsttrekkers vonden dat een heel griezelig vooruitzicht en zeiden daar iets van.

Het is verkiezingstijd. Soldatentaal. Pistooltjes zonder munitie in de Jumbotas.    

Of zeiden ze het als wethouders? Daarover ging de clash, want als lijsttrekker is veel geoorloofd, als wethouder niet. De verdediging stond dus op scherp. Hoofdrolspelers: wethouder Bokhove (GroenLinks), wethouder Eskes (CDA) en wethouder Moti (PvdA) in het bijzonder, omdat die laatste zijn pijn z’n buik over de fratsen van Forum het hardst van de daken had geschreeuwd.

Zijn PvdA-fractievoorzitter Engberts herhaalde die angst nog maar eens: ‘’Een partij die oproept om het huidige totalitaire regime ten val te brengen vind ik geen democratische partij. Rotterdam zit daar niet op te wachten. Zeker niet als je kijkt naar het voorbeeld van de mislukking van de PVV van de afgelopen vier jaar. Partijen die leven van uitsluiting zijn rechts-extremistisch.’’

‘’Tribunaal. Rechtbank’’, had Meeuwissen (ingestudeerd, nageaapt, onthou: het is verkiezingstijd) tegen de voorman van de PvdA geroepen. Dus meteen een schorsing.

‘’Neemt u het terug?’’, stelde de plaatsvervangend voorzitter voor, na de hervatting. Knop in, geluid aan: ‘’Nee’’, beet Meeuwissen de zaal toe. Een uur eerder had burgemeester Aboutaleb in zijn nieuwjaarsrede nota bene nog om luisterende liefde gevraagd.  

‘’Zodra u het nog één keer durft te herhalen, doe ik aangifte van bedreiging’’, dreigde Engberts op zijn beurt, want ook voor hem is het verkiezingstijd.

Niet op zijn mondje gevallen repliceerde Meeuwissen: ‘’Dan wil ik dat u in relatie tot Forum de woorden rechts-extremisme terugneemt en ook dat zij holocaustontkenners zijn.’’

En toen dat in verkiezingstijd niet gebeurde: ‘’Zie je wel: die censuur hier geldt alleen voor ons. Dit zijn Noord-Koreaanse toestanden. Na maart circuleert hier een lijst met verboden woorden’’, riep Meeuwissen, die op dat moment ook precies door zijn spreektijd heen was, daarna op de klok keek of dat wel waar was en zich het toen ook allemaal weer helder herinnerde, er stond daadwerkelijk: PVV, 0 minuten.

Maar na 16 maart kan dat zomaar anders zijn. Wat had Ruud van der Velden van de Partij voor de Dieren ook al weer gevraagd: ‘’Meneer Meeuwissen, solliciteert u hier misschien naar een positie bij Forum voor Democratie?’’