mainImage

Cruiseschepen tot 2044 aan Wilhelminakade, GroenLinks huilt

3 december 2022, 07:05 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

GroenLinks in Rotterdam heeft in een persbericht nog even duidelijk gemaakt niet happy te zijn met de uitslag van de stemming in de gemeenteraad over de walstroominstallatie aan de Wilhelminapier, die er tot verdriet van het jeugdige raadslid Mina Morkoç voor zorgt dat de in haar ogen vervuilende cruise-industrie tot tenminste 2044 van deze A-locatie gebruik kan maken.

‘’Hoewel walstroom een duurzame oplossing lijkt, is de meest duurzame keuze om geen cruiseschepen te faciliteren in Rotterdam’’, herhaalt GroenLinks om daarmee het mogelijke misverstand weg te nemen dat het zich niet heeft geroerd in de kwestie. 

‘’De cruiseschepen zijn enorm vervuilend en daardoor slecht voor het milieu en voor de gezondheid van  mensen. Tijdens het aan- en afmeren stoot een cruiseschip enorme hoeveelheden vervuilende stoffen uit, waar de opbrengst die walstroom oplevert niet tegenop weegt. Een cruiseschip dat aan de Wilhelminapier aan de walstroom gaat, vaart nog steeds vanaf de zee over de Maas door dichtbewoond stedelijk gebied. Hierdoor hebben inwoners, mensen en dieren van Rotterdam last van de luchtvervuiling die vrijkomt bij cruiseschepen’’, aldus Morkoç, die het economische voordeel aan haar laars lapt en ook geen enkele boodschap heeft aan de historische betekenis van deze A-locatie.

Ze werd daarin vergeefs gesteund door de ChristenUnie, SP, Partij voor de Dieren, Volt en BIJ1. ''Weinig Rotterdams gevoel'', mopperde men in Leefbaar-kringen.