D66 en CU: stevig gesprek met partners

mainImage
D66 en CU: stevig gesprek met partners

''Een stevig gesprek’’. Dat is wat D66-voorman Rob Jetten en zijn ChristenUnie-collega Gert-Jan Segers verwachten bij het overleg met hun coalitiepartners van VVD en CDA.

De verhoudingen in de broze regeringscoalitie kwamen afgelopen week onder druk te staan. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zei in De Telegraaf het concept-klimaatakkoord dat vorige maand werd gepresenteerd niet zomaar over te willen nemen. Hij verbond aan de kwestie het lot van de coalitie, waarop D66 en CU prompt hetzelfde deden.

Segers benadrukte dat het klimaatakkoord deel uitmaakt van het regeerakkoord. ''Het is een hele nuchtere constatering. Als we geen klimaatakkoord hebben, hebben we geen kabinet.’’

Ook Jetten, die door Dijkhoff dit weekend een ‘drammer’ werd genoemd, wijst naar het regeerakkoord. ''Ik heb zelf de voorpagina van De Telegraaf vooral gezien als de aftrap van de VVD-campagne met stoere taal’’, aldus de D66-leider. ''Ik heb er niet heel lang wakker van gelegen.’’ Zijn partijgenoot Kajsa Ollongren wilde wel kwijt dat ''ik niet van dat soort woorden houd''. De vicepremier zelf ''zou ze niet gebruiken''.

CDA-leider Sybrand Buma was dit weekend de enige die niet direct dreigende taal uitsloeg in reactie op Dijkhoffs uitspraken. Inhoudelijk is hij het op een aantal punten wel eens met zijn VVD-collega. Hij loste afgelopen zomer al een soortgelijk schot voor de boeg.

Het woord crisis wilde Buma niet in de mond nemen, maar van zijn partners wil hij wel horen waarom zij daarop zinspelen. ''Als je een coalitie bent, is het niet altijd makkelijk. Maar je hebt een verantwoordelijkheid om eruit te komen. En niet te beginnen met waar eventueel de uitgang zit.''


Foto: Digitaal Dagblad