In de Rotterdamse gemeenteraad ligt de waardevaststelling van het geld tamelijk ver uiteen. Tien miljoen aan weggegooide euro’s voor het mislukken van een nieuw Feyenoord-stadion vond raadslid Van Dommelen (VVD) ‘beheersbaar’, terwijl zijn collega Coskun (SP) ontroerd hardop stond uit te rekenen hoeveel sociale woningen er al van gebouwd hadden kunnen worden.
Namens de ouderen van Rotterdam vond ook Verkoelen 10 miljoen een regelrechte schandvlek, terwijl nota bene Tak van de PvdA letterlijk zei ‘’dat de financiële kater was meegevallen.’’ De laatste is bankier van beroep. Bankiers tellen in het groot.
Ook Ruud van der Velden, de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, liet geen spaan heel van de zeperd. ‘’Vijf jaar tunnelvisie, wensdenken en doofheid. Met als resultaat dat de Kuip nu eigendom is van Goldman Sachs. Het zegt iets over het niveau van besturen.’’
Toen eenmaal bouwwethouder Zeegers (D66) mocht terugblikken op de eindrapportage van Feyenoord City 0.1 bleek dat de hoofdrolspelers, waarvan zij er één van is, hadden afgesproken het eindvonnis koel te accepteren. De burgemeester zat met een big smile en Zeegers zelf zei alleen behoefte te hebben aan de toekomst. Dus geen historisch onderzoek. Niet zo verwonderlijk, want D66 zou er bekaaid vanaf zijn gekomen. Wethouder Adriaan Visser als eerste aanjager vooral.
Geen enkel verontschuldigend woord donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering aan de Feyenoord-supporters, die ruim vijf jaar als leeuwen hebben moeten knokken om De Kuip te behouden. Geen excuus voor de 10 miljoen weggewaaide bankbiljetten. Er durfde zelfs niet één politieke partij te vragen of het wellicht toch meer dan 10 miljoen belastinggeld zou kunnen zijn.
De eindmaskerade werd door D66 daarentegen handig gemaskeerd met het verhaal dat de TU-Delft wel eens naar Zuid zou kunnen komen. Een nieuwe banenmotor. Net zoals het nieuwe stadion dat geweest had kunnen zijn.
‘’Nee, hè, niet wéér zo’n megalomaan vliegwiel’’, riep de SP. ‘’Helemaal niet nodig om mensen aan het werk te krijgen. Zuid heeft woningen nodig. Sociale woningen. Niks op tegen om die uitzicht te geven op de Maas.’’
‘’Er is wel dringend behoefte aan werk’’, hield de VVD bij hoog en bij laag vol. ‘’Wonen is niet voldoende. Banen moeten we hebben.’’
En zo eindigde de 86 pagina’s tellende eindrapportage met als cruciale vraag of er lessen waren geleerd in een antwoord dat niet kwam: nee. Men behoefde maar naar de uitdrukking op het gezicht van burgemeester Aboutaleb te kijken om een bevestiging te krijgen van wat hij dacht: kunnen we al over naar het volgende onderwerp.