Grote winnaar Echt voor Barendrecht aan zijlijn

mainImage
Grote winnaar Echt voor Barendrecht aan zijlijn

Echt voor Barendrecht mag voorlopig niet meepraten over een nieuw te vormen coalitie. D66, PvdA, CU/SGP, VVD en GroenLinks zien meer potentieel in een coalitie bestaande uit zes partijen. Dat blijkt uit een tweede openbare (in)formatiebespreking. Onder toeziend oog van een volle publieke tribune stond EVB lijnrecht tegenover ‘het monsterverbond’, zoals EVB’er Lennart van der Linden de samenwerkende zes partijen typeerde.

EVB won de gemeenteraadsverkiezingen en werd met 14 van de 29 zetels de grootste partij. De overige fracties gaven al direct aan niet alleen met Echt voor Barendrecht in een coalitie te willen stappen. Na een anderhalve week vergaderen blijken de overige fracties tóch eerst de mogelijkheden zonder EVB te willen onderzoeken. Hiervoor wordt binnenkort een (in)formateur aangesteld.

Peter Luijendijk (CDA) trok de conclusie dat ”EVB blijkbaar niet aantrekkelijk genoeg is.” Pijnpunten zitten bij Luijendijk onder meer in de regeerperiode 2014-2016. Er zou volgens de CDA-voorman destijds geen saamhorigheid zijn geweest. ”Een simpele sorry volstaat nu niet”, aldus Luijendijk.

VVD-lijsttrekker Matthijs van der Welle is nog kritischer over Echt voor Barendrecht. Volgens Van der Welle is de eerdere samenwerking met regelmaat naar verlopen. Hij typeerde de eerdere ervaringen als ‘halve waarheden en hele leugens.’

Reshma Roopram, PvdA, onderstreepte deze conclusie: ”Echt voor Barendrecht is niet collegiaal, ongepast en respectloos naar collega’s geweest. Ik zie een onvoldoende basis voor samenwerking.” Roopram gaf aan dat de pijn ‘heel diep’ zit.

Een andere winnaar van de verkiezingen, GroenLinks, kiest naar eigen zeggen voor ”een samenwerking met chemie en inhoud.” En D66-lijsttrekker Marcel van Prehn concludeerde dat ”de EVB misschien wel té groot is geworden.”

De zes partijen sluiten de verkiezingswinnaar formeel niet uit.

EVB-voorman Lennart van der Linden benadrukte nogmaals voor diverse soorten van samenwerkingen open te staan en eveneens niemand uit te sluiten. Van der Linden sprak tegenover de overige partijen zijn onbegrip uit over de wijze van hun handelen. De lijsttrekker, nu nog wethouder, gaf aan geen breekpunten te hebben en over ieder onderwerp uitvoerig te willen praten.

Indien het de zes partijen lukt om een coalitie te vormen zullen zij een nipte meerderheid hebben van één zetel.


Foto: Digitaal Dagblad