Het lijkt de fractie van de PvdA in Rotterdam niet onwenselijk als zij meer inzicht krijgt in het verloop van de hulp die het Instituut voor Publieke Waarden (IPW) sinds 2022 biedt aan de gedupeerden van het toeslagenschandaal die het zwaarst zijn getroffen. Dat kan alleen als de gemeente er zelf van op de hoogte gehouden wordt en vertegenwoordigd is bij de zogenaamde ’doorbraaktafel’ waar de uitkomsten worden gepresenteerd.
De hulp van het IPW is aanvullend op de brede ondersteuning vanuit de gemeenten en financieel herstel vanuit de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen. Het biedt deze ondersteuning aan een groep erkend gedupeerde ouders, kinderen, erven van en ex-partners. Met in 2022 een pilotstart met 50 ouders. Later opgeschaald naar 500 ouders.
Sinds 2023 zijn 246 gedupeerden ondersteund. Een deel van de aanmeldingen komt binnen via professionals van de gemeenten. Maar klopt het dat het IPW een private partij is die een overheidstaak aan het uitvoeren is, wil Reitema weten. En: is de gemeente of het Rijk vervolgens formeel verantwoordelijk voor de ondersteuning die via dit instrument aangeboden wordt? De PvdA is nieuwsgierig hoeveel van deze gezinnen via gemeenteprofessionals zijn aangemeld en welke criteria worden gebruikt.
Omdat de komst van de ’doorbraaktafel’ moet gaan bijdragen ‘’aan het efficiënter helpen van gedupeerden’’, aldus Reitema, houdt dat toch een beetje in dat zij denkt dat het niet helemaal loopt zoals het zou moeten lopen. Dat blijkt ook uit haar vraag aan armoedewethouder Hoesein: ‘’Sluiten er weleens afgevaardigden van de gemeente aan bij de doorbraaktafel?’’