Ja, het geld voor de Rotterdamse sport in nood is er

9 December 2022, 17:20 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Rotterdam
Segers-Hoogendoorn in topvorm

door Jan D. Swart

Rotterdam gaat de coronanoodsteun voor de sport - 1,4 miljoen euro - omzetten in een bestemmingsreserve voor sportclubs die zich vanwege de energiecrisis niet langer meer kunnen redden. Vanuit dit budget kan een subsidie worden toegekend aan Rotterdam Sportsupport, die verantwoordelijk wordt voor de verdeling onder de gedupeerde verenigingen die op het punt staan om te vallen.

De sportclubs in acute nood kunnen niet wachten op de inwerkingtreding van de landelijke TEK-regeling of vallen daarbuiten.

Kern van het steunfonds is dat Rotterdam Sportsupport sport- en scoutingverenigingen, die zich melden voor steun, financieel scant. Voorwaarde voor toekenning van subsidie is dat aantoonbaar ook eigen initiatieven genomen moeten zijn (en worden), zodat voorkomen wordt dat alleen de meest gehaaide besturen er met de buit vandoor gaan.

De ondersteuning vanuit Sportsupport is ook geen algemene compensatie, maar uitsluitend bestemd voor verenigingen die door de energiekosten armlastig zijn geraakt en bedreigd worden door omvallen dan wel faillissement. Accountantsrapporten helpen. Maar als die alleen geleverd worden door handige clubs, terwijl penningmeesters die alles zelf regelen met hun handen in het haar blijven zitten, hoeft dat geen belemmering te zijn of afwijzing in te houden. Rotterdam Sportsupport wil tot de tanden toe gewapend correct selecteren en oordelen. 

Bovendien is het zo dat als er later Rijkssteun komt, de club het beschikbaar gestelde bedrag (deels) terug zal moeten betalen. Rotterdam Sportsupport heeft in 2020 een vergelijkbaar steunfonds opgezet in het kader van de coronamaatregelen en kent het klappen van de zweep.

De 1,4 miljoen-maatregel van de gemeente Rotterdam - naar men vreest overigens in compensatie zwaar onvoldoende - is versneld door ingrijpen van raadslid Segers-Hoogendoorn, die recent zijn motie "Een warme douche voor verenigingen" met succes door de gemeenteraad loodste. Hij is van het CDA.

In Rotterdam werd het CDA in maart van dit jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen van twee zetels naar één teruggeworpen vanwege de Pieter Omzigt-affaire in Den Haag. Bovendien gokten de lokale Christendemocraten te lang verkeerd mee op de macht van oud D66-wethouder Adriaan Visser, die De Kuip verkwanselde en uiteindelijk aftrad in de nasleep van de financiële zeperd van het Schiekadeblok. Met de hulp aan de sport in het algemeen – de corebusiness van het CDA in Rotterdam, waar Hugo de Jonge zijn politieke opmars aan dankt - heeft Segers-Hogedoorn het herstel van het CDA-imago weer ingezet.