Dagblad010 | Leefbaar en Forum zetten alliantie voort

Leefbaar en Forum zetten alliantie voort

mainImage
Leefbaar en Forum zetten alliantie voort

Leefbaar Rotterdam en Forum voor Democratie blazen hun alliantie een nieuw leven in. Dat bevestigt Leefbaar-voorman Joost Eerdmans tegenover Dagblad010. De twee partijen zitten binnenkort met elkaar aan tafel om gezamenlijk op te trekken richting de Provinciale Statenverkiezing in 2019. De samenwerking zal met name gericht zijn op een gezamenlijke campagne voor de aanstaande verkiezingen.

Hoe de samenwerking er dit keer inhoudelijk uit gaat zien, is nog onduidelijk. Forum voor Democratie en Leefbaar Rotterdam sloten al eerder een alliantie voor de gemeenteraadsverkiezingen, eerder dit jaar. Daar werd door FvD-fractievoorzitter Thierry Baudet de stekker uit getrokken doordat de Rotterdamse fractie van D66 een coalitie met Leefbaar in een nieuw stadsbestuur uitsloot, als Leefbaar de alliantie met Forum overeind zou houden.

Baudet stelde destijds wel een voorwaarde aan de ontbinding: ''Echter zijn we ook niet zo naïef om de alliantie te beëindigen voordat het nieuwe College ook daadwerkelijk geïnstalleerd is. Het is dus nu voor D66 een kwestie van “gelijk oversteken” om te laten zien dat ook bij D66 de belangen van de Rotterdammers gaan boven de eigen partijpolitieke spelletjes.’’

Leefbaar kwam niet in het Rotterdamse stadsbestuur en werd met elf zetels de grootste oppositiepartij. Eerdmans noemt de voortzetting dus een 'logische consequentie'. De fractievoorzitter blijft voorlopig beschikbaar voor Leefbaar Rotterdam in de gemeenteraad, maar stelt zich ook beschikbaar voor een plek in de Senaat namens Forum voor Democratie.


Foto: Digitaal Dagblad