In delen van De Esch wordt alsnog betaald parkeren ingevoerd. De maatregel is nodig omdat de wijk last heeft van forsensen die hun wagen er ’s morgens achterlaten en vervolgens de tram naar de stad nemen. Voor de bewoners is zodoende geen plek meer. De Esch is heel lang parkeerkostenvrij gehouden juist om het tramgebruik te stimuleren, maar volgens de bewoners loopt het nu de spuigaten uit.
Ook blijkt uit klachten dat er door studenten en personeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam in De Esch wordt geparkeerd, zij het in mindere mate.
‘’Ten gunste van de verblijfskwaliteit en tegelijkertijd de druk op de straatparkeerplaatsen te beperken, hebben bewoners het recht op maximaal twee vergunningen per adres, dat geldt uiteraard ook voor studenten uit Kralingen’’, heeft wethouder Bokhove aan bewoners laten weten. ‘’Om deze reden kan de gemeente Rotterdam niet te veel parkeervergunningen in de verschillende parkeersectoren uitgeven. Hier zit een plafond en dus ook het maximaal aantal uit te geven vergunningen van twee per huishouden aan.’’
Het behouden van vrij parkeren op het parkeerterrein aan de Oude Plantagedreef is nog een vraagteken. De wethouder vreest wel dat het gevolg hiervan zal zijn dat deze parkeerplaatsen veelal langdurig bezet zullen zijn. Het parkeerterrein aan de Plantagelaan wordt ook gebruikt door bewoners. Bij het uitsluiten van dit terrein van betaald parkeren, in combinatie met betaald parkeren in de directe omgeving, ‘’beschikken zij niet over voldoende parkeercapaciteit binnen hun parkeersector om te parkeren, dit terwijl zij dan wel betalen voor een parkeervergunning.’’
Bijkomend is dat door de gemeente onderzocht gaat worden hoe de Oude Plantage als park kan worden verbeterd. Eén van de mogelijkheden is het gebruik door auto’s terug te dringen: meer groen, in plaats van parkeren en verharding. ‘’Dit zou resulteren in een hogere parkeerdruk in de omgeving, ook in De Esch. Invoeren van betaald parkeren ook aan de Oude Plantage kan dat voorkomen’’, aldus wethouder Bokhove.