Ook Vlaardingen doet niet mee aan gegoochel met woningcijfers

24 March 2024, 17:57 uur
Politiek
mainImage
Burgemeester Wijbenga van Vlaardingen

Vlaardingen - met de ex-Rotterdamse wethouder en ex-Woonbronbaas Bert Wijbenga als burgemeester - doet niet mee aan de in Rotterdam gangbare praktijk om particuliere huurwoningen bij de sociale voorraad op te tellen. De Rotterdamse rekenmethode is omstreden, omdat niet kan worden aangetoond of woningen van huisjesmelkers en overige commerciële huisbazen werkelijk sociaal zijn. Wethouder Chantal Zeegers geeft slechts een oncontroleerbare inschatting om hoeveel woningen het eventueel gaat. 

In Vlaardingen begeeft men zich daarentegen liever niet op glad ijs. Men is dan ook niet van plan om op dit moment, net als in Rotterdam, over te gaan tot het meetellen van particuliere woningen in de sociale voorraad op basis van een door de gemeente zelf te maken inschatting.

Woordvoerder Sergej Fedorin legt uit: “Gemeente Vlaardingen heeft de particuliere huurvoorraad laten onderzoeken afgelopen najaar. Het aandeel particuliere huurwoningen is in Vlaardingen 10,5 procent, zo’n 3800 woningen. Deze woningvoorraad is in beeld gebracht aan de hand van het WWS punten systeem (eigenschappen van de woningen zoals bouwjaar, grootte, energielabel, etc.) en op basis hiervan zou ongeveer de helft tot het sociale segment moeten behoren. Moeten behoren want in werkelijkheid wordt een deel van deze woningen verhuurd tegen een huurprijs boven de liberalisatiegrens van 879 euro. Daarbij zien we dat meer dan de helft van alle woningen die de afgelopen 5 jaar zijn aangeboden in Vlaardingen binnen het particuliere huursegment, (ruim) boven deze grens ligt en dus over het algemeen niet bereikbaar is voor huishoudens die tot de doelgroep voor sociale huurwoningen behoren. Vanuit dit oogpunt is het dus lastig om deze voorraad op basis van schattingen toe te voegen aan je sociale huurvoorraad”.

Minder lastig zou het mogelijkerwijs kunnen worden als de Wet betaalbare huur in werking treedt. 

Fedorin: “Gemeenten moeten dan actief gaan handhaven op de huurprijzen en er zal wellicht ook een systeem worden opgezet waarbij er inzicht komt in huurcontracten. Dan wordt dit huursegment een stuk transparanter en meer gereguleerd en kunnen gemeenten duidelijker onderscheid maken in particuliere sociale huur, particuliere midden huur en vrije sector huur”. 

De woordvoerder vat het als volgt samen: “We nemen het nu niet actief mee wanneer we het hebben over aantallen/aandeel sociale huur in Vlaardingen, maar zijn ons wel bewust van de ca. 1900 (potentiële) particuliere sociale huurwoningen die we hebben in onze voorraad en de invloed die de wet betaalbare huur zal hebben op deze voorraad”.

Vorige week meldde Dagblad010 al dat Nissewaard ook niet meedoet aan het á la Rotterdam opkrikken van de sociale voorraad met appartementen van huisjesmelkers en overige commerciële huisbazen. 

 

https://dagblad010.nl/Politiek/nissewaard-doet-niet-mee-aan-gegoochel-met-woningcijfers-