Goed nieuws voor beleggers, die woningen willen opkopen om ze te gaan verhuren aan arbeidsmigranten en andere woningzoekenden, die via Woningnet niet aan de bak komen.
De gemeenteraad van Rotterdam heeft vrijdagochtend rond 1.30 uur ervoor gekozen om géén opkoopbescherming in te voeren in buurten als Delfshaven, Spangen, Agniesebuurt, Cool, Oude Noorden, Schiebroek, Struisenburg, Dijkzigt. En nog veel meer CBS-buurten, waar ‘interessante, goed renderende handelswaar’ voor commerciële huisbazen op Funda staan.
De fractie van Denk, tot maart 2022 nog fel criticaster van Rotterdamse woonbeleid, stemde tegen het uitsmeren van de opkoopbescherming over andere wijken. Opvallend genoeg waren ook GroenLinks en PvdA tegen. Net zoals Leefbaar Rotterdam, D66 en VVD, hetgeen geen verrassing heette te zijn.
Als soort van goedmakertje stemden alle politieke partijen - met uitzondering van de VVD - wel in met een motie, waarin wethouder Chantal Zeegers wordt opgeroepen om vóór 1 mei ‘een voorstel naar de raad te sturen waarin aan wordt gegeven hoe de opkoopbescherming wordt uitgebreid in meer Rotterdamse wijken dan nu het geval is en hiervoor aan te geven wat de financiële gevolgen hiervan kunnen zijn’.
Zeegers, die meer opkoopbescherming in Rotterdam helemaal niet nodig vindt, zal naar verwachting aanvoeren dat die financiële gevolgen van meer opkoopbescherming fors zullen zijn. Daarmee hopende dat dat de partijen, die voor de motie stemden, zal afschrikken om toch meer opkoopbescherming in te voeren.
In Rotterdam geldt opkoopbescherming in 16 van de 91 CBS-buurten. Het gaat om Bergpolder, Blijdorp, Bloemhof, Carnisse, Groot IJsselmonde, Het Lage Land, Hillegersberg-Zuid, Hillesluis, Kralingen-Oost, Kralingen-West, Middelland, Nieuwe Westen, Oud-Mathenesse, Oud-Charlois, Rubroek en Tarwewijk.