Het nut van comfortwoningen waar reablementtrajecten worden aangeboden (zoals ergotherapeuten en beweegprogramma's) moet in Rotterdam beter onder de aandacht van kandidaatgebruikers worden gebracht. Het bezoek aan die woningen en de informatie over de beschikbare hulpmiddelen moet daarom worden gestimuleerd en een vast onderdeel worden van het traject. De gemeenteraad vond unaniem dat de Rotterdamse welzijnsorganisaties nog harder aan die opdracht moeten gaan werken en zorgwethouder Buijt gaat die boodschap overbrengen.
‘’Onderzoeken naar reablement (*) in andere landen en steden wijzen uit dat een intensief traject kan leiden tot uitstel van zorg en ouderen weer (gedeeltelijk) zelfstandig kunnen worden. Op basis van een evaluatie van de comfortwoningen de komende periode zal worden bepaald op welke wijze dit project wordt voortgezet en welke middelen daarvoor nodig zijn’’, vond raadslid Dennis Tak (PvdA) met steun van Ellen Verkoelen van de Jongere Ouderen Unie (JOU, voorheen 50Plus).
Onderdeel van het reablementtraject kan zijn dat mensen bij één van de vier Rotterdamse comfortwoningen op bezoek gaan en bij passende hulpmiddelen ook direct geïnformeerd kunnen worden over hoe deze aan te schaffen. Een van de doelen die men daarbij nastreeft is dat op die manier ouderen langer thuis kunnen wonen. Nu nog zoveel mogelijk omdat de rentree van de oude vertrouwde bejaardentehuizen nog lang op zich zal laten wachten, later met inachtneming van de persoonlijke voorkeur.
(*) Reablement is een manier van werken waarmee hulpverleners ouderen helpen hun eigen leven te leiden. Zoals ze dat zelf willen. Dit vraagt een andere houding van iedereen rondom de oudere: thuis, in de wijk en in het ziekenhuis. Het vraagt om heel goed te luisteren, waarbij je de vraag ziet door de ogen van de oudere. En dat je iemand ‘re-ablet’: iemand helpt zijn eigen leven te leiden.