Dagblad010 | PvdA kiest partij voor Nida en DENK
mainImage

PvdA kiest partij voor Nida en DENK

Afbeelding is niet meer beschikbaar
26 april 2018, 12:58 uur
Politiek

De Partij van de Arbeid viel vanmorgen (het op de islam geïnspireerde) Nida in de armen toen het ging over de kwestie van de buitenlandse geldstromen aan moskeeën door voor te stellen deze discussie te verbreden naar politieke partijen. Hoe komen die aan hun geld? Partij van de Arbeid-raadslid Engbers ('Rooie Co') offreerde daarmee ook de Turkse beweging DENK een warm bad.

De rechtse partijen (Leefbaar, VVD en CDA) hielden zich vanmorgen daarentegen tijdens het actualiteitenuurtje in de raad sec bij de uitgelekte rapporten over de betalingen vanuit onder meer Saoedi Arabië en de mogelijk verkeerde salafistische invloeden, maar links zette daar de hakken bij in het zand. Met name de moslimpartijen Nida en DENK, die dan altijd op de steun van de Partij van de Arbeid kunnen rekenen.

‘’Chinezen kopen delen van de haven. Wat is daar de invloed van op het wel en wee van de Rotterdammers?’’ zei Ercan Büyükçiftçi (Nida), die hamerde op de globalisering in de wereld met een open en vrije samenleving. Een voorzet voor open doel, want ‘’juist die open en vrije samenleving is kwetsbaar’’, aldus Tanya Hoogwerf van Leefbaar, die de woorden van Pim Fortuyn als nalatenschap in haar hoofd heeft opgeslagen.

‘’Een stammenstrijd binnen de Essalam moskee vanwege ongewenste buitenlandse inmenging, een fundraiser voor Ettaouid met vooraanstaande sprekers van het Moslimbroederschap, een koranwedstrijd gesponsord door de Muslim Word League uit Saoedi Arabië, inzamelavonden voor nieuwe moskeeën met de inmiddels gearresteerde salafistische fondsenwerver voor jihad Tarik Ibn Ali. Het mag duidelijk zijn dat wij in Rotterdam de dans niet ontspringen’’, hield raadslid Hoogwerf zich bij het onderwerp waarvoor ze vanmorgen Rotterdam maar weer eens wakker schudde naar aanleiding van ook de reportage die Nieuwsuur (NOS) gisteravond uitzond uit Limburg.

In mei gaat de volledige Raad over dit onderwerp in de debat. Tegen die tijd is er ongetwijfeld een nieuw college.


Foto: Digitaal Dagblad