mainImage

Raad steunt Aboutaleb in beleid homo-ontmoetingsplekken

Aboutaleb en Hoogwerf
14 oktober 2021, 23:13 uur
Politiek

Raadslid Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam trok donderdagavond haar motie terug die had opgeroepen om homo-ontmoetingsplaatsen in Rotterdam van camera’s te voorzien. Ze was het volledig eens met burgemeester Aboutaleb die vond dat die kleine anonieme groep die deze plekken bezoekt tot het laatst toe 100% bescherming verdient. Grote blijvende vraag is of dat met een camera moet. ''Als een man op beeld komt, kan dat zijn leven volkomen ontwrichten'', zei Aboutaleb en dat vond eigenlijk iedereen in de raadzaal.

Bovendien speelt mee dat het probleem van de enerzijds bedreigde en anderzijds mogelijk in het licht van de camera geplaatste homo zich onmiddellijk naar een nieuwe plek verplaatst. Homo-ontmoetingsplaatsen zijn en blijven nu eenmaal door anonimiteit omgeven.

Het pleidooi van Aboutaleb om uiterst zorgvuldig met deze kleine groep anonieme mannen om te gaan vond algeheel gehoor bij de lokale politiek. De burgemeester van Rotterdam bracht het met zoveel empathie dat – toen hij zei dat als de motie van de invoering van camera’s zou worden aangenomen – hij niet van plan was dat de volgende dag onmiddellijk in te voeren.

‘’De enige mensen die weten hoe we dit complexe vraagstuk moeten aanpakken, zijn de mannen die op die plekken komen’’, zei hij, en daarom wilde hij ook in de komende tijd alles in het werk stellen om in elk geval nog een serieuze poging te wagen om dichter bij hen te komen. Hoe? Aftasten. Vertrouwen geven.

Aanleiding van het debat waren de ernstige bedreigingen (steekpartijen, achtervolgingen en afpersingen) die mannen ondergaan die bezoeken brengen aan homo-ontmoetingsplekken in Rotterdam en daarvan slechts zelden aangifte doen. ''En zonder aangifte is het OM vrijwel kansloos. Maar niet als er op nummer aangifte wordt gedaan of wanneer er contact wordt opgenomen met Misdaad Anoniem'', aldus de burgemeester.