R'dam breidt aantal BIZ-gebieden uit

mainImage
R'dam breidt aantal BIZ-gebieden uit

Rotterdam krijgt met ingang van 2019 twaalf nieuwe Bedrijveninvesteringszones (BIZ-gebieden). Dit is een verdubbeling van het huidige aantal. Dit blijkt uit een draagvlakmeting onder ondernemers uitgevoerd door de gemeente. De nieuwe BIZ-gebieden zijn de winkelgebieden: Asterloplein, Boulevard Kralingen, Hart van Katendrecht, Hoogkwartier, Rotterdam Centrum, Nieuwe Binnenweg Centrum, Noorderboulevard, Oude Binnenweg, Winkelgebied Plein ’53, Prinsenplein, Witte de Withkwartier en het bedrijventerrein Pothof.

Een BIZ is een winkelstraat of bedrijventerrein waar een groep ondernemers gezamenlijk investeert in zijn omgeving. Ondernemers (eigenaren of gebruikers/huurders) bepalen zelf of zij een BIZ-gebied willen worden. Zij maken een plan waarin staat wat zij willen doen en hoeveel geld zij daarvoor nodig hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om extra vuilophaal, graffitiverwijdering, cameratoezicht, sfeerverlichting, sinterklaasintocht of een evenement. De gemeente beoordeelt het plan en doet vervolgens een draagvlakmeting onder alle ondernemers in het betreffende gebied. Als de meerderheid van de ondernemers uit het gebied vóór stemt, wordt een BIZ opgericht.

Wethouder Barbara Kathmann (o.a. Economie) is blij dat er onder ondernemers veel animo is om aan een BIZ-gebied deel te nemen. “Het mooie aan een BIZ is dat het een collectieve investering in je eigen gebied is, waardoor het grote meerwaarde heeft. Doordat er een plan ter stemming wordt gebracht, weet een ondernemer ook precies wat hij ervoor terugkrijgt.” Dit jaar heeft de gemeente voor het eerst kwartiermakers ingezet, ingehuurde deskundigen die een gebied helpen bij de totstandkoming van een BIZ. Met succes, aldus Kathmann. “het aantal van twaalf BIZ’en is een fantastisch resultaat en het is natuurlijk helemaal mooi dat Rotterdam Centrum het grootste BIZ-winkelgebied wordt van Nederland.”

Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich tot 1 februari 2019 aanmelden voor een nieuwe BIZ met ingang van 2020.


Foto: Digitaal Dagblad