Rotterdam zit zwaar in z’n maag met z’n studenten. Er wonen er in deze stad 42.000, terwijl bijna het dubbele aantal Rotterdam heeft uitverkoren om er te studeren. Dat is frictie 1.
De eerste groep die een woning heeft weten te scoren veroorzaakt veel herrie en de tweede (onzichtbaar) zoekt zich nog steeds een ongeluk naar een eigen dan wel gedeeld onderkomen. Woningwethouder Zeegers is de studentencommunity tegemoet gekomen door in één woning meer studenten toe te laten dan in het verleden, maar dat besluit begint het stadsbestuur langzamerhand wel op te breken. Bewoners van flats gaan protesteren.
Het Plantageflat aan de Robert Baeldestraat – 11 etages hoog – is de eerste die dit nu officieel doet. ‘’We hebben de afgelopen jaren onze flat sterk achter zien gaan door de opkoop en vervolgens vertimmering van diverse woningen waardoor grote aantallen studenten hier zijn komen wonen. Woonkamers zijn gesplitst om extra kamers te creëren. Vier tot zes studenten par appartement is niet ongewoon. Hierdoor is de sociale cohesie van de flat sterk achteruit gegaan. Betrokkenheid van (particuliere) verhuurders is nagenoeg afwezig. Versoepeling van de regelgeving van kamerhuur is dan in onze ogen ongewenst. Het zal alleen maar leiden tot meer overlast, en dat in een gebied wat al zwaar onder druk staat vanwege overlastgevende studenten. Het pleit eerder voor strenge regelgeving voor kamerverhuur.’’
Rotterdam telt 14 onderwijsinstellingen: 13 hogescholen, 1 universiteit, 338 cafés 14 musea, 5 bioscopen, 14 theaters en heeft ontelbaar veel leegstaande winkels die onderdeel uitmaken van een altijd en overal dwars liggende VvE met oudere gepensioneerde en (naar kopie van 50Plus) voortdurend ruziemakende bestuursleden die een gezond studentenleven in Rotterdam dwarsbomen. Geen raadslid in Rotterdam durft hierin actie te ondernemen.