Rotterdam gaat over de hele linie iets de lucht in. Bij het vaststellen van het aantal bouwlagen bij nieuwe gebiedsontwikkelingen wordt voortaan aangestuurd op zo hoog mogelijke dichtheid van woningen. Dat betekent dat in bestaande wijken de geldende Rotterdamse laag plus twee als uitgangspunt zal worden gehanteerd en dat daar alleen gemotiveerd kan worden afgeweken.
Het voorstel kwam van raadslid Diederik van Dommelen van de VVD en alleen de vrij inactieve splinters in de gemeenteraad (Forum en BIJ1) waren er op tegen.
‘’Hoger bouwen is in grote Europese steden zeer gebruikelijk, dus draagt ook een verhoging van de 'Rotterdamse laag' bij aan de upgrading van de bouwambitie’’, vindt Van Dommelen, die zijn wens inbracht in het kader van de ontwikkeling van de Van Nelleknoop waar in de naaste toekomst woningen zullen worden gebouwd. De huidige laag is vastgesteld op de gemiddelde hoogte van de direct aangrenzende bebouwing en varieert afhankelijk van de locatie in de stad van 4 tot 8 bouwlagen. Daar kunnen er 2 bij.
Momenteel worden zelfs projecten opgeleverd die uit drie lagen bestaan, bijvoorbeeld de ontwikkelingen aan de Hartenruststraat, de Zwaanshals, de Wolstraat en in Nieuw Kralingen. Van Dommelen: ‘’Met een goede en doordachte verdichting van de stad - waarbij ontspanning en inspanning goed in balans zijn – kan een omgeving worden gecreëerd waar het goed wonen, leven, ondernemen en bewegen is.’’