Dagblad010 | Ruzie D66 en Leefbaar over Nesselande
mainImage

Ruzie D66 en Leefbaar over Nesselande

13 juni 2019, 14:53 uur
Politiek

door Jan D. Swart

Donderdagochtendrumoer in de raadzaal van Rotterdam als D66-raadslid Nadia Arsieni het voorstel van Joost Eerdmans (Leefbaar) om de politie op warme dagen bij de uitgang van het Metro-station in Nesselande jongeren met honden te laten opwachten en preventief te fouilleren ‘’fascistoïde’’ noemt. Toen had Christine Eskes van het CDA nog niet gezegd dat paarden ook mochten.

Arsieni vond dat het allemaal enorm meevallen wat er gebeurd was op het strand van Nesselande op die eerste bloedhete zondag in Rotterdam. Geen plunderingen, geen vernielingen, ze vond dat Eerdmans fake-nieuws had gerapporteerd en ze nam ook afstand van zijn kwalificatie ‘’gespuis’’.

Arsieni zat er zelf op het strandje en bracht de gebeurtenissen terug naar ‘’een paar gastjes die vervelend waren.’’ Er was lachgas gebruikt. ‘’Maar hoeveel hulzen zijn er dan gevonden?’’, vroeg ze. Ook de consequenties van het gebruik van lachgas, lachte ze weg. ‘’Het effect duurt drie seconden en inderdaad: je gaat ervan lachen’’, waarmee ze wilde zeggen: je gaat er geen scooters van stelen en niet de Jumbo door bestormen.

‘’Maar als je met lachgas op een scooter gaat rijden heb je in het verkeer wel een groot probleem, vooral in combinatie met alcohol’’, interrumpeerde Vincent Karremans (VVD) en Dennis Tak (PvdA) had zelfs op de Kruiskade al eens een automobilist met een opgeblazen ballon achter het stuur gezien. Het bewees hoe jong de tegenwoordige Rotterdamse gemeenteraad is. Ze kennen het effect van lachgas als geen ander. 

‘’U heeft uw huiswerk bar slecht gedaan’’, repliceerde Eerdmans en verweet Nadia Arsieni D66-populisme. ‘’We hebben het hier weldegelijk over opgefokte jongelui. U heeft vast de eigenaar van Lookies niet gebeld en ook de filiaalondernemer van de Jumbo niet. Typisch D66 om dit alles weer te bagatelliseren.’’

‘’Er was totaal geen sprake van een oorlogssituatie’’, hield Arsieni vol, die ook niet bereid was om het woord ‘’fascistoïde’’ terug te nemen en als geboren Italiaanse kort les gaf wat hiervan de betekenis was: slechts het neigen naar fascisme.

‘’Neem het ook maar niet terug’’, antwoordde Eerdmans. ‘’Veel beter. Dan weten we tenminste hoe D66 denkt en praat als het gaat om de handhaving van de veiligheid in deze stad. Ik vind uw bijdrage schaamteloos.’’

Wethouder Wijbenga beloofde het warmweerprotocol aan te passen, de politiecapaciteit ter plekke aan een nadere analyse te zullen onderwerpen en vond – net als Arsieni – de kwalificaties ‘’tuig’’ en ‘’gespuis’’ niet op z’n plaats.