Scholieren in Rotterdam voelen zich veilig, maar leraren lopen weg

24 April 2024, 13:05 uur
Politiek
mainImage
ANP

‘Houd je bek of ik vermoord je', las de Rotterdamse fractie van de VVD als schokkende titel van een onderzoek dat RTL Nieuws deed naar wangedrag van leerlingen tegen onderwijspersoneel. Gevolg: steeds meer leraren die er de brui aangeven.

‘’Maar’’, antwoordt onderwijswethouder Kasmi op de angst bij de VVD. ‘’Uit de meest recente Veiligheidsmonitor Veilig op School 2021-2022 (2023), blijkt dat een overgrote meerderheid van leerlingen, studenten en medewerkers zich veilig voelt.’’

Wegwuiven doet Rotterdam het vraagstuk overigens niet. Na de zomer start men met bijvoorbeeld deskundigheidsbevorderingsinitiatieven voor onderwijsprofessionals. Ook worden schoolveiligheidsregisseurs geïntroduceerd, die scholen kunnen ondersteunen met advies over interventies en oplossingen voor concrete veiligheidsvraagstukken in en rondom de school.

Of dat voldoende is, is de vraag. Volgens RTL blijkt dat ruim 57% van het onderwijspersoneel te maken heeft gehad met wangedrag van leerlingen, variërend van scheldpartijen en bedreigingen tot thuis worden opgezocht.