Ook de Rotterdamse fractie van D66 wil hom of kuit over de vermeende ambtelijke corruptiezaak rond de renovatie van Boijmans van Beuningen en had de debataanvraag van de oppositiepartijen – voor morgen tijdens de raadsvergadering – weldegelijk graag meegetekend.
Dat zegt hun fractievoorzitter Agnes Maassen, die het vervelend vindt dat nu de indruk is ontstaan is dat D66 zich als coalitiepartij afzijdig zou willen houden van het rumoer bij Stadsontwikkeling dat ontstaan is na onderzoek en publicaties in de NRC. Los van het feit dat die affaire gaat over onjuiste facturen en vage betalingen (er zou een ambtenaar opdrachten hebben gegund aan een installatiebedrijf dat hem ook als adviseur inhuurde) – waardoor hij is geschorst – blijken ook nog eens twee andere ambtenaren te zijn ontslagen omdat zij juist de klokkenluiders waren.
Daar zit de crux.
Dat laatste aspect is politiek van groot belang (groter zelfs dan de mogelijke fraude omdat die tot de basis herleid in elke organisatie moeilijk te voorkomen is, tenzij de structuur al jaren verziekt is) en zelfs kritiek, omdat met name de oppositie wil weten in hoeverre (iemand van) het college van B&W op de hoogte is geweest van het ontslag van deze twee ambtenaren die te goeder trouw een beerput wilden open trekken.
D66 is overigens niet de enige coalitiepartij die de het debat over deze zaak in de gemeenteraad omarmd. Ook de VVD - bij monde van fractievoorzitter Pascal Lansink – zegt dit ‘’uitstekend te vinden’’. Leefbaar reageerde niet op die vraag en Denk was voor commentaar niet bereikbaar.
Ondertussen onderzoekt de gemeente Rotterdam of er inderdaad fraude is gepleegd bij de grote renovatie van museum Boijmans van Beuningen en concertgebouw De Doelen. "Er waren lange tijd in ieder geval signalen die wijzen op mogelijke corruptie en fraude bij de verbouwing van die grote kunstinstellingen. Eind 2020 was er bijvoorbeeld een kritisch memo van een medewerker", licht NRC-journalist Esther Rosenberg toe aan de NOS. "Maar de directie zei: 'nou, het valt allemaal wel mee, laat het maar rusten'. En het is vervolgens niet uitgezocht."
De verbouwing van het Boijmans is al jaren een hoofdpijndossier voor de gemeente. Het museum sloot in 2019 voor een 7-jarige renovatie, maar zal bijna 3 jaar langer dan dat dicht blijven. De kosten liepen ondertussen op van maximaal 160 miljoen euro tot ruim 220 miljoen. Rotterdam zal die kosten grotendeels moeten betalen, omdat het gebouw van de gemeente is.