Tram naar Willemsplein moet blijven

29 December 2023, 07:10 uur
Politiek
mainImage
LMOFOTO

Het aangekondigde opheffen van tramlijn 7 – van Woudestein naar het Willemsplein visa versa - is een doorn in het oog van de bewoners van het Scheepvaartkwartier. Die als eersten. Maar het voornemen heeft ook gevolgen voor patiënten van de buitenpoliklinieken van het Franciscus Gasthuis&Vlietland en Maasstadziekenhuis. De bewonersorganisatie van het Scheepvaartkwartier heeft er namens 850 ondertekenaars een petitie over ingediend bij verkeerswethouder Karremans. Ook omdat hierdoor de Koninklijke Spido, de Veerhaven en het Park moeilijker bereikbaar worden.

‘’De wijk heeft de laatste jaren een grote transitie doorstaan, van ‘werkwijk’ naar ‘woonwijk’. Veel mensen zijn er hier komen wonen, vrij recent nog in de Zalmhaventoren. Het is voor de ouderen cruciaal om er op uit te kunnen trekken, maar dan dient er wel vervoer te zijn. Dagelijks maakt nu een steeds grotere groep bewoners gebruik van de tram om richting werk of naar universiteit cq hoge school of een, op sociaal gebied, bijeenkomst te gaan. Kortom een goede infrastructuur voor het openbaar vervoer is van groot belang voor het Scheepvaartkwartier’’, aldus de bewonersorganisatie in haar brief aan Karremans.

Met het wegvallen van tramlijn 7 wordt er gewezen naar de beschikbaarheid van tramlijn 8 en metrostation Leuvehaven. Maar dat vindt men geen goed alternatief: het uitstappunt ligt veel te ver weg. Patiënten moeten de zeer drukke Westzeedijk oversteken. ‘’Vervolgens wacht daar een trap; je moet dus echt goed ter been zijn om überhaupt de kliniek te kunnen bereiken.’’

Raadslid Ellen Verkoelen heeft een extra kopie van de smeekbede ontvangen. Zij vertegenwoordigt met haar nieuwe Jongeren Ouderen Unie (JOU) de stem van de ouderen in Rotterdam.