Animal Rights is een spoedprocedure gestart om de levens van duizenden wilde ganzen te redden. De zitting is aanstaande vrijdag.
De ganzenvergassingen gaan in opdracht van ambtenaren van provinciale Staten. Volgens Animal Rights sterven de dieren ”een stressvolle, pijnlijke, maar vooral zinloze dood.”

Duke Faunabeheer uit Lelystad vangt en doodt de ganzen. Ook het vangen gaat op onverantwoorde brute wijze (zie foto) en wordt door de overheid betaald. Het gebeurt wanneer de ganzen in de rui zijn. Dit is een periode van 3-4 weken, waarin de ganzen en hun jongen niet kunnen vliegen. De volwassen ganzen zijn in de slagpenrui en de jongen krijgen voor het eerst veren.

De hunt saboteurs van Animal Rights hebben gisteren de eerste gaskarren gesignaleerd en met succes een vangkraal weten te blokkeren. De ganzen worden met bootjes bijeengedreven en in een fuik op het land gejaagd. Wanneer er genoeg ganzen in de fuik zitten, worden ze in de gaskar geladen. In de kar worden de dieren met grote groepen tegelijk vergast. ”Maar de gans is een watervogel en kan langdurig de adem inhouden. Vergassing met koolstofdioxide zorgt dus voor veel stress, angst en pijn”, aldus Animal Rights.

Print Friendly, PDF & Email