Barbara Kathmann, de lijsttrekker van de Partij van de Arbeid, noemt de bereidheid van Thierry Baudet om de alliantie met Leefbaar Rotterdam te beëindigen ‘een schijnconstructie’ en reageerde daarmee zoals was voorspeld. Ook bevestigt zij dat het verbond van deze twee rechtse partijen niet de enige reden is waarom de Partij van de Arbeid opponent Leefbaar uitsluit om mee samen te werken.

Met het voorstel van Baudet om de banden met Leefbaar pas door te snijden op het moment dat de partij van wijlen Pim Fortuyn deelneemt aan een nieuwe coalitie wilde de fractievoorzitter van Forum van Democratie uittesten of de samenwerking van zijn partij met Leefbaar de enige bottelnek was voor D66, GroenLinks en de PvdA om met rechts een coalitie te vormen. Op die vraag heeft hij van de PvdA als eerste antwoord gekregen. ‘’Nee.’’

‘’Juist op de inhoud liggen de partijen mijlenver uit elkaar. Als je onze verkiezingsprogramma’s naast elkaar legt zie je dat samenwerking praktisch onmogelijk is. Op cruciale thema’s zoals inclusiviteit, armoedebestrijding en duurzaamheid zitten er gigantische verschillen.”

De Partij van de Arbeid, die tijdens de laatste verkiezingen van acht naar vijf zetels terugviel, is tot nu toe naar buiten toe het meest mededeelzaam over de moeizame onderhandelingen om tot een stadsbestuur te komen. Maar ook het felst. “Op zulke politieke spelletjes van Baudet zitten Rotterdammers natuurlijk helemaal niet te wachten’’, aldus Kathmann. ‘’Dat je Leefbaar Rotterdam wel uit Baudet krijgt, maar Baudet niet uit Leefbaar Rotterdam, dat wisten we natuurlijk al! Leefbaar Rotterdam zei altijd wars te zijn van bestuurdersmentaliteit en is nu blijkbaar de partij van de plucheplakkers geworden.”

Ook het door Baudet gekozen tijdspad bevalt haar niet. ‘’Blijkbaar heeft Baudet afgelopen donderdag Leefbaar Rotterdam al gebeld met deze optie. Joost Eerdmans geeft aan het proces te willen lostrekken, als hij dat oprecht had gewild, dan had hij donderdag iedereen bij elkaar geroepen. Nu hebben ze vier dagen achter de schermen politieke spelletjes zitten uitdenken. Dit is een schijnconstructie.”

Print Friendly, PDF & Email